Sestavine

  • 8 filejev zlatovčice po 120 g
  • sol
  • poper
  • limonov sok (po želji)
  • moka za povaljanje
  • olje za peko

vinska omaka

  • 20 g masla
  • 20 g gladke moke
  • 1,5 dl belega vina
  • 3 dl ribje jušne osnove
  • 0,3 dl suhega vermuta
  • 1 dl smetane
  • kanček limonove lupinice
  • sol
  • beli poper
  • 30 g mrzlega masla

Priprava

1.

Ribje fileje začinimo s soljo, poprom in po želji še z limonovim sokom. Kožno stran filejev povaljamo v moki. V primerno veliki ponvi segrejemo olje in fileje na kožni strani zlato rjavo ocvremo. Fileje obrnemo in kratko popečemo še na drugi strani.

2.

Pripravimo še vinsko omako tako, da v kozici razpustimo maslo, nato pa z metlico za sneg vmešamo moko in zalijemo z belim vinom. Dodamo ribjo jušno osnovo, omako pokuhamo, nato pa dodamo smetano in vermut. Kuhamo, da se omaka zgosti. Če je potrebno, omako zmešamo s paličnim mešalnikom in jo začinimo s soljo, poprom in limonovim sokom. Povežemo jo s kosmiči hladnega masla.

3.

Ribje fileje razporedimo na krožnike in postrežemo z vinsko omako. Zraven tekne hrustljavo pražena zelenjava, peteršiljev krompir in zelena solata.

Nasvet

Namesto vinske omake lahko k ribam postrežemo česnovo maslo. Namesto ribje jušne osnove lahko uporabimo tudi zelenjavno osnovo ali govejo juho.

6