Teden slovenske hrane
Slovenski hrani odslej posvečen ves teden
Tretji petek v novembru že nekaj let velja za dan slovenske hrane, ob katerem otrokom v šolah in vrtcih postrežejo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Letos bomo prvič namesto dneva praznovali kar teden slovenske hrane, posvečen promociji slovenskih živil in tradicionalnih jedi.
Takrat otrokom v vrtcih in šolah postrežejo s tradicionalnim slovenskim zajtrkom – kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki slovenskega izvora – slovenskim tradicionalnim zajtrkom.
Projekt, v sklopu katerega otrokom postrežejo s kruhom, maslom, medom, mlekom in jabolki slovenskega izvora, je na pobudo Čebelarske zveze Slovenije zaživel leta 2011, kmalu pa so se mu pridružile številne druge institucije, ki sledijo skupnemu cilju: da bi čim več ljudi zajtrkovalo hrano iz lokalnega okolja. Namen projekta je namreč izobraževati, obveščati in ozaveščati otroke, mlade ter javnost o pomenu uživanja zajtrka in zdravih prehranjevalnih navad za zdrav življenjski slog ter o prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora, poleg tega pa tudi o pomenu kmetijstva in čebelarstva in ne nazadnje o pravilnem ravnanju z odpadki. Prvo leto so več kot 1.500 vrtcem in osnovnim šolam za 268.074 otrok, vzgojiteljev in učiteljev dostavili več kot 19 tisoč kg kruha, 2.600 kg masla, 53.600 litrov mleka, 3.220 kg medu in 32 tisoč kg jabolk. Do danes pa je projekt še nekoliko zrasel in se razvil.
Tradicionalni slovenski zajtrk bo v petek, 15. novembra 2024, potekal pod sloganom Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk. Od 11. do 17. novembra 2024 bo prvič organiziran tudi teden slovenske hrane.
Letos bo teden slovenske prehrane promociji slovenskih živil, ozaveščanju širše javnosti o prednostih njihovega uživanja in spodbujanju priprave tradicionalnih slovenskih jedi iz lokalnih sestavin, za kar si prizadevamo tudi v našem uredništvu. Prispeval bo k še boljšemu povezovanju vseh, ki so vključeni v verigo preskrbe s hrano, in k večjemu spoštovanju hrane ter naravnih virov, ki so potrebni za njeno proizvodnjo.
Nekaj predlogov za naše najljubše klasične zajtrke:
Pirin narastek z ovsenimi kosmiči
Hitri pirin kruh (z vinskim kamnom)
:::
Naslovna fotografija – foto: Naša super hrana
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.