Sestavine

  • 12 velikih ostrig
  • kruh, ko postrežemo (po želji)

pikantno maslo

  • 60 g masla sobne temperature
  • 1 žlička sesekljanih peteršiljevih lističev
  • 50 g sveže naribanega parmezana
  • 2 strta stroka česna
  • 1 žlica limonovega soka
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 2 žlički dimljene mlete paprike
  • 1 žlička čebule v prahu

Priprava

1.

V skledici stepamo maslo, da je popolnoma mehko, nato dodamo preostale sestavine. Na čisto delovno površino položimo kos prozorne kuhinjske folije. Na sredino naložimo maslo in ga tesno zvijemo v obliko klobase. Začinjeno maslo do uporabe shranimo v hladilnik. (V hladilniku se obdrži en teden, lahko pa ga tudi zamrznemo za največ 3 mesece.)

2.

Odpremo ostrige. Kuhinjsko krpo zložimo tako, da dobimo trak, ki ga položimo na stabilno postavljeno kuhinjsko desko (da je bolj stabilna, ji podložimo vlažno kuhinjsko krpo). Ostrige položimo na krpo na deski z ukrivljeno stranjo navzdol in jo ovijemo s krpo. Z ostrim nožem, najbolje s posebnim nožem za ostrige, prebodemo sklep ostrige, nato nož obrnemo, da se ostriga odpre in zaslišimo, kako poči. Z nožem obidemo celoten rob lupine (pri tem pazimo, da ne zarežemo v meso), da lahko lupini ločimo. Ostrigo na dnu ločimo od lupine, tako bo zlahka zdrsnila ven.

3.

Zakurimo žar in počakamo, da je oglje pepelnato sivo, oziroma razgrejemo plinski žar. Na vsako ostrigo položimo kolut začinjenega masla in ostrige položimo na žar. Pečemo jih 6 minut, da zabrbotajo. Po želji jih ponudimo s kruhom, s katerim bomo pomazali sokove.

Kako izluščimo ostrige

Če želite še natančnejša navodila s fotografijami, jih najdete na tej povezavi.

Nasvet

Ostrige so najboljše surove in mnogim bo šel ta recept v nos. A je nekaj nenavadnega in tudi tisti, ki surovih ostrig ne jedo, bodo nad tako pripravljenimi ostrigami navdušeni.

5