Losos s krompirjem v listnatem testu
Losos v srajčki, ki ga vaši gostje ne bodo zlahka pozabili
Losos s krompirjem v listnatem testu
Losos v srajčki, ki ga vaši gostje ne bodo zlahka pozabili
Recept je objavljen v reviji Dober tek, December 2019
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 45 min + hlajenje
KOLIČINA: za 2 zavitka, vsak za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 600 g krompirja
- 1 velika čebula
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 dl sladke smetane
- 1 dl crème fraîche (ali kisle smetane)
- 4 žlice sesekljanega peteršilja
- 4 žlice sesekljanega kopra
- lupinica 1 limone
- sol in poper
- 650 g lososovega fileja brez kože
- 2 zavitka maslenega listnatega testa po 275 g
- moka za delovno površino
- 1 razžvrkljano jajce
Priprava
Pečico segrejemo na 180 °C. Krompir olupimo in narežemo na tanke rezine. V vodi jih blanširamo 2 do 3 minute, nato jih odcedimo, damo v veliko skledo in prihranimo.
Čebulo narežemo na lističe in jo na olju nežno pražimo 10 minut, da se rahlo obarva. Pustimo, da se malo ohladi, nato ji primešamo sladko smetano, crème fraîche, zelišča in limonovo lupinico ter obilno solimo in popramo. Z mešanico prelijemo krompir in zelo nežno pomešamo.
Lososu s pinceto odstranimo srti in file prečno narežemo na 3 cm debele rezine, nato pa jih po dolgem prepolovimo, da dobimo debele palčke.
Podobni recepti
Losos s klementinami, vodko in medom
Losos v listnatem testu z nadevom iz špinače in pečene paprike
Eno ploščo listnatega testa položimo na velik plitev pekač. Ob eni stranici testa naložimo četrtino krompirjeve mešanice, tako da pustimo 3 cm roba. Krompir prekrijemo s polovico lososa, tega pa z drugo četrtino krompirja. Testo vsenaokrog premažemo z razžvrkljanim jajcem in ga prepognemo čez nadev. Robove zavihamo in stisnemo s prsti ali zatesnimo z vilicami. Na vrh lahko za okras s konico noža narišemo ribo.
Na pekač položimo drugo testeno ploščo (nič hudega, če cele ne spravimo na pekač; testo, ki je izven pekača, bomo preganili čez nadev) in ponovimo postopek s preostalimi sestavinami. Za 30 minut postavimo v hladilnik.
Oba testena zavitka po vrhu premažemo z jajcem. Pečemo ju 40 minut. Pečena pustimo počivati 10 minut, nato ponudimo toplo ali hladno.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.