Kakšni so trendi pri pripravi slaščic?
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, junij 2023
Na zabavah in praznovanjih nas vedno očarajo pladnji s slaščicami. Tokrat smo se posvetili sodobnim oblikam in okusom, ki nam jih je predstavila mojstrica oblikovanja slaščic Lea Grom.
Gotovo se ne gre bati, da bi z menijev na domačih praznovanjih izginile klasike, kot so breskvice, rumove kroglice, linški piškoti, ladjice z vaniljevo kremo in madžarica, a trendi kažejo, da se nabor drobnih slaščic pomika k novim oblikam.
Od cake popsov do …
Pred leti so pravo revolucijo povzročili cake popsi, biskvitne kroglice na paličicah, ki so jih še posebej hitro vzljubili najmlajši sladkosnedi. Kmalu so se cake popsom pridružili še drobni kornetki in krofki, nedavno pa so množice navdušile še heart pops in cakesicle pops, drobne slaščice na paličicah, v katerih se skriva sočen biskvit. Zelo priljubljene so postale tudi umetelno okrašene mini pite in monoporcijske tortice najrazličnejših oblik in okusov.
Kakšni so trendi pri pripravi tort?
Moderne torte so postale manjše in višje, okrasitve pa tako posebne in izpopolnjene, da bi čudovite izdelke brez dvoma lahko razstavili v kakšnem muzeju. Trendi so se v zadnjem času od bogato okrašenih tort z obilico sadja in svežega cvetja pomaknili k bolj minimalističnim, elegantnim in izčiščenim linijam, ki jih dosežemo predvsem z gladkimi obmazi najrazličnejših barv in premišljeno razporejenimi okrasnimi elementi.
Lea Grom opaža tudi, da smo postali pogumnejši tudi pri izbiri okusov, med katerimi so zanimive tropske kombinacije in pistacija, ki jo za njene poročne torte izbere več kot polovica parov. Strinja se, da so Slovencem v splošnem ljubši bolj sveži, lahkotnejši okusi in da pri pripravi receptov radi izpustimo kakšen gram sladkorja.
Prave lepotice
Znano je, da jemo tudi z očmi, a pri nobeni drugi jedi končni videz ni tako pomemben kot pri slaščicah. Pri okraševanju slaščic si lahko damo duška in pustimo ustvarjalnosti prosto pot. Torte lahko na primer oblijemo s čokoladnim ganašem, najbolj hvaležna za dekoriranje pa je maslena krema. To lahko obarvamo, da dobimo tako imenovane marmorne ali elegantne temne cementne torte, jo namažemo tako na tanko, da se skoznjo vidijo posamezne plasti biskvita in kreme – tako dobimo semi-naked torto, ji s šablonami dodamo najrazličnejše vzorce (stencil), jo okrasimo z lističi jedilnega zlata in nazadnje dopolnimo še z drugimi elementi. Torte lahko okrasimo svežim ali suhim neškropljenim cvetjem, zelišči in drugim zelenjem, svežim ali liofiliziranim sadjem, figuricami iz sladkorne mase, mini krofki in kornetki, drobljencem ali hrustki in čokoladnimi drippingi (obrobo iz stopljene čokolade). Najbolj potrpežljivi in natančni se lahko poskusite v okraševanju z vse bolj priljubljenim jedilnim papirjem wafer, iz katerega oblikujemo kroge in druge oblike, jih po želji obarvamo in razporedimo po obodu in vrhu torte.
Več o pripravi trendnih slaščic preberite v junijski številki revije Dober tek.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.