Sestavine

  • 3 dl sladke smetane
  • 1 dl polnomastnega mleka
  • 2 lovorova lista
  • nekaj vejic timijana
  • 1 strok česna
  • cel muškatni orešek (za strganje)
  • 1 žlica masla za pekač
  • dober ščep soli
  • 1 velika muškatna buča (pribl. 1,4 kg – neolupljena)
  • 50 g zrelega trdega sira

Priprava

1.

Smetano in mleko vlijemo v kozico, dodamo lovorov list, timijanovo vejico, strt česnov strok in ¼ žličke sveže nastrganega muškatnega oreška ter zavremo. Nato odstavimo in počakamo 10 minut, da se tekočina navzame arom. Pečico segrejemo na 180 °C.

2.

Velik pekač namažemo z maslom in potresemo s ščepcem soli. Bučo olupimo – dobili bomo približno 1 kg mesa, ki ga tanko narežemo. Rezine v plasteh polagamo v pekač. Vsako plast malo posolimo, popramo in potresemo z nekaj lističi timijana. Na koncu prelijemo s smetano; lovorov list in timijan pustimo na vrhu.

3.

Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 30 minut. Nato folijo odstranimo, bučo potisnemo ob dno, da jo tekočina čim bolj prekrije, in potresemo s sirom. Nepokrito pečemo še 30 minut oziroma dokler se buča ne zmehča, površina pa brbota in se zlato rumeno zapeče. Preden postrežemo, naj pečena zloženka kakih 10 minut počiva.

5