Prisrčni kolač
Kolač za zaljubljene
Prisrčni kolač
Kolač za zaljubljene
Recept je objavljen v reviji Dober tek, februar 2015
ČAS PRIPRAVE: 3 ure 10 min + ohlajanje
KOLIČINA: 8–10 rezin
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
kolač
- 2 x 175 g zmehčanega masla
- 2 x 175 g kristalnega rjavega sladkorja
- 6 velikih jajc
- 2 x 140 g moke
- 2 x 1,5 žličke pecilnega praška
- 3 žlice kakava v prahu
- 2 x 85 g mletih mandljev
- 2 x 1 dl mleka
- 3 žličke vaniljine arome
- 3 cl rdečega barvila za živila
obliv
- 1 dl sladke smetane
- 200 g drobno sesekljane temne čokolade
- 50 g masla
- liofilizirane jagode za posip (po želji)
Priprava
Pečico segrejemo na 160 °C. Podolgovat model prostornine 900 g namažemo z maslom in ga obložimo z dolgim trakom papirja za peko. 175 g masla in 175 g sladkorja kremasto umešamo, da dobimo svetlo penasto zmes. Stepemo 3 jajca in jih postopoma prilivamo k masi in po vsakem dodajanju zmešamo. Skupaj presejemo 140 g moke, 1 žličko pecilnega praška in kakav, nato skupaj z mandlji previdno umešamo v masleno maso. Mešanico 1 dl mleka, pol žličke vaniljine arome in barvila vlijemo v testo in zmešamo, da se enakomerno obarva.
Testo vlijemo v pripravljen model in pečemo 1 uro in 10 minut, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se biskvit 10 minut ohlaja v modlu, nato ga prestavimo na kuhinjsko mrežico. Ko se ohladi, ga narežemo na 4 cm debele rezine. S 5-centimetrskim modelčkom izrežemo srca (ostanke biskvita shranimo za kakšno drugo sladico).
Ponovimo postopek iz prve točke in pripravimo drugo biskvitno testo brez kakava in barvila. Tri četrtine mase na- lijemo v pripravljen model. Spodnje vogalčke src potisnemo v testo, tako da so srca tesno drugo ob drugem. Po njih z žlico naložimo preostalo testo tako, da prekriva srca. Pečemo 1 uro oziroma tako dolgo, da je zobotrebec, ki ga zapičimo v biskvit, čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se testo 10 minut ohlaja v modlu, nato ga prestavimo na kuhinjsko mrežico, da se do konca ohladi.
Za obliv na šibkem ognju nežno segrejemo vse sestavine, da se pomešajo. Pustimo, da se mešanica ohladi, in jo postavimo v hladilnik. Preden kolač postrežemo, ga namažemo z oblivom in po želji okrasimo z jagodami goji.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.