Pletenica z božičnimi začimbami Stollen
Dišeča različica klasičnega božičnega kolača
Pletenica z božičnimi začimbami Stollen
Dišeča različica klasičnega božičnega kolača
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2017
ČAS PRIPRAVE: 1 ura 10 min + vzhajanje
KOLIČINA: 15 kosov
ZAHTEVNOST: Srednje zahtevno
Sestavine
- 150 g mešanega suhega sadja (npr. različnih rozin in suhih češenj)
- 4 žlice žganja, temnega ruma ali pomarančnega soka
- 2,25 dl polnomastnega mleka
- 3 žlice tekočega medu
- 85 g masla
- 450 g ostre moke
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- ½ drobno nastrganega muškatnega oreška
- 1 žlička cimeta v prahu
- 1 žlička mešanice začimb za jabolčni zavitek ali za medenjake
- ½ žličke soli
- 1 veliko jajce za testo
- 1 jajce za premaz
- nastrgana lupina 1 bio limone
- nastrgana lupina 1 bio pomaranče
- 300 g marcipana
- pest mandljevih lističev
- moka za delovno površino
- olje za premaz
- sladkor v prahu za posip
Priprava
Suho sadje stresemo v skledico z žganjem, rumom ali pomarančnim sokom, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in za eno minuto postavimo v mikrovalovno pečico, ki smo jo nastavili na najvišjo jakost. Pustimo, da se ohladi, medtem pa zamesimo testo.
Mleko in med vlijemo v kozico in segrejemo skoraj do vrenja, nato odstavimo, dodamo na koščke narezano maslo in počakamo, da se nekoliko ohladi; od časa do časa kozico zasučemo, da se bo maslo hitreje raztopilo. Medtem v veliki skledi zmešamo moko, kvas, začimbe in sol.
Ko se mleko ohladi do mlačnega, ga vlijemo k moki. Dodamo razžvrkljano veliko jajce in limonovo ter pomarančno lupino; premešamo s kuhalnico, nato pa z rokami zamesimo testo. Če je nekoliko lepljivo, mu dodamo še malo moke.
Testo stresemo na rahlo pomokano delovno površino in ga gnetemo 10 minut oziroma dokler ne postane gladko in prožno. Preložimo ga v čisto skledo, na tanko premazano z oljem, pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da vzhaja 2 uri oziroma tako dolgo, da se njegova prostornina podvoji. (Zdaj ga lahko za dva dni shranimo v hladilniku; preden nadaljujemo, samo počakamo, da se spet segreje na sobno temperaturo.)
Ko testo naraste na dvojno prostornino, ga spet zvrnemo na delovno površino in mesimo, dokler ne spravimo iz njega zračnih mehurčkov. Nato vanj vgnetemo namočeno suho sadje.
Testo razvaljamo v kvadrat, velik približno 40 x 40 cm, ki ga razrežemo na tri enake trakove. Marcipan razlomimo na 3 dele in iz vsakega oblikujemo zvitek, dolg kot testeni trakovi. Na vsak kos testa položimo eno marcipanovo klobaso in s prsti stisnemo testo okoli nje, da jo povsem zapremo. Tako dobimo tri dolge testene klobase z marcipanovim nadevom. Položimo jih drugo zraven druge, tako da je del, kjer se testo konča, na dnu. Na enem koncu jih s prsti stisnemo skupaj. Spletemo tesno kito, ki jo na koncu prav tako stisnemo skupaj. Položimo jo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko, in na obeh koncih lično spodvihamo testo podnjo. Ohlapno jo prekrijemo s kosom naoljene prozorne kuhinjske folije ter pustimo, da vzhaja pol ure do uro oziroma tako dolgo, da se njena prostornina podvoji.
Pečico segrejemo na 190 °C. Pletenico odkrijemo, jo premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo z mandlji. Na srednji višini pečice jo pečemo 30 minut, da dobi zlato rjavo skorjico in se skoz in skoz speče. Prenesemo jo na žično mrežico, kjer naj se ohladi. Preden postrežemo, jo potresemo s sladkorjem v prahu. V tesno zaprti posodi jo lahko hranimo pet dni.
Zamrzovanje
To pletenico lahko zamrznemo, takoj ko prvič vzhaja. Ko jo odmrznemo, naj se najprej ogreje na sobno temperaturo. Nato počakamo, da vzhaja še drugič, in jo spečemo, kot narekuje recept.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.