Jajčevci v solati
Jajčevci v solati
Recept je objavljen v reviji Dober tek, September 2018
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 srednje velika jajčevca
- 2–3 mlade čebulice
- 100 g češnjevih paradižnikov
- 1 majhna rdeča paprika
- 1 majhna zelena paprika
- 2 žlici sesekljane sveže mete
- semena 1 granatnega jabolka
preliv
- sok 1 limone
- 1 majhen rdeč čili (po želji)
- 1 žlica melase (sirupa) iz granatnega jabolka
- 2 stroka česna
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja in še malo, ko postrežemo
- sol
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C in pekač obložimo z aluminijasto folijo. Jajčevca z ostrim nožem prepikamo, da ju med peko ne bo razneslo, nato ju položimo na pekač in pečemo 45 do 55 minut, da se koža naguba in sta zelo mehka.
Medtem pripravimo preliv. Čili drobno sesekljamo (če nam ni všeč pikantno, mu odstranimo tudi semena) in ga zmešamo z limonovim sokom, melaso granatnega jabolka, strtim česnom in oljčnim oljem. Solimo in prihranimo. Papriko očistimo in narežemo na kockice, paradižničke na četrtine, mlado čebulico pa na kolobarčke.
Ko se jajčevca dovolj ohladita, da ju lahko primemo, ju olupimo in meso damo v cedilo, ki smo ga postavili na skledo. Zelo nežno pritisnemo, da iztečejo sokovi, nato meso jajčevcev preložimo na servirni krožnik in narežemo na večje kose. Takoj ga prelijemo s polovico preliva, nato dodamo čebulico, paradižnik in papriko. Prelijemo s preostalim prelivom in zmešamo z rokami ali z žlico. Posujemo z meto in semeni granatnega jabolka ter pokapamo s še malo oljčnega olja.
Nasvet
Zraven jajčevcev v solati postrežemo še:
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.