Pekovski krompir s slanino
Pekovski krompir s slanino
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2017
KOLIČINA: za 6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 kg velikega krompirja
- 100 g masla in še malo za pekač
- 100 g prekajene slanine v kockah
- 300 g bele čebule
- 5 dl sveže piščančje jušne osnove
- sol
- poper
Priprava
Pečico segrejemo na 200 °C. Težak pekač namažemo z maslom. Krompir olupimo in tanko narežemo, najbolje z mandolino, prav tako tanko narežemo čebulo.
V veliki ponvi na srednji temperature segrejemo maslo, dodamo slanino ter solimo in popramo. Pražimo približno 5 minut, da se zlato in hrustljavo zapeče.
V veliki skledi nežno zmešamo krompir, čebulo, slanino ter malo soli in popra. Mešanico preložimo v pekač, malo potlačimo in prelijemo z jušno osnovo.
V srednjem delu pečice pečemo 1 uro in 45 minut. Po eni uri krompir pokrijemo, da ne potemni preveč. Ko je krompir pečen, bi ga morali zlahka prerezati.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.