Sestavine

  • 2 kg velikega krompirja
  • 100 g masla in še malo za pekač
  • 100 g prekajene slanine v kockah
  • 300 g bele čebule
  • 5 dl sveže piščančje jušne osnove
  • sol
  • poper

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Težak pekač namažemo z maslom. Krompir olupimo in tanko narežemo, najbolje z mandolino, prav tako tanko narežemo čebulo.

2.

V veliki ponvi na srednji temperature segrejemo maslo, dodamo slanino ter solimo in popramo. Pražimo približno 5 minut, da se zlato in hrustljavo zapeče.

3.

V veliki skledi nežno zmešamo krompir, čebulo, slanino ter malo soli in popra. Mešanico preložimo v pekač, malo potlačimo in prelijemo z jušno osnovo.

4.

V srednjem delu pečice pečemo 1 uro in 45 minut. Po eni uri krompir pokrijemo, da ne potemni preveč. Ko je krompir pečen, bi ga morali zlahka prerezati.

11