Ujemanje testenin in omak
piše: Katja Jenčič
Članek je objavljen v reviji Dober tek, marec 2016
Različne oblike testenin niso nastale kar tako, ampak zato, da bi se ujemale z različnimi vrstami omak.
Na splošno velja, da se nežne testenine ujemajo s finimi, lahkimi omakami, krepkejše pa z bolj robustnimi. Italijani so zlasti strogi pri tradicionalnih jedeh, pri katerih je kombinacija omake in testenin železno pravilo, ki ga nikoli ne prekršijo. Najbolj znamenit primer klasične jedi je bolonjski ragu, ki ga vselej postrežejo s širokimi rezanci (tagliatelle, lahko tudi širše pappardelle, če prvih ni pri roki) ali v lazanji, nikakor pa ne s špageti – v Bologni špageti z bolonjsko omako ne obstajajo!
Na splošno se kratkim testeninam podajo predvsem bolj goste omake, tudi z večjimi koščki, ki se ujamejo v vdolbinice in votlinice testenin. Linguine se rade družijo tudi z morskimi omakami, ki se podajo še špagetom, sicer najbolj vsestranski obliki testenin, saj se lepo ujamejo z večino omak. Drobne testenine so predvsem za v juhe, kamor sodijo tudi tortelini. Seznam klasičnih in pravih kombinacij je neskončen, a ker nismo pravoverni kot Italijani, naj velja, da se tudi pri testeninah v domači kuhinji zanesemo predvsem na lasten okus.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.