O: Če lahko izbirate med svežimi sardelami in najcenejšo belo ribo, potem izberite tisto prvo možnost. Ne samo, da so sardele v naših ribarnicah stalno dostopne, so tudi poceni. In lahko jih pripravite kar neočiščene. Sveže sardele so popolnoma prikrite z luskami in so zelo trde. Tudi sardon ali inčun mora biti trd, čeprav ima manj lusk. Sardon ima nežnejše meso kot sardela in je zato primernejši za mariniranje. Nikoli ne kupujte navedenih rib, če so brez glave, saj obstaja verjetnost, da niso sveže. Če je le mogoče, ribe uporabimo še isti dan, ko jih kupimo. Odstranimo jim luske, glavo in drobovino in, če je potrebno, tudi srednjo kost, če bomo ribo polnili s kakšnim nadevom. Če jih pripravimo na žaru ali v pečici, bo riba s kostmi sočnejša. Če potrebujemo fileje za mariniranje, je bolje uporabiti sardone, saj jim laže odstranimo kost, meso pa je bolj delikatno in mehkejše. Samo rahlo naoljene jih lahko spečemo na žaru, v pečici, ali pa jih pripravimo v kakšni omaki. Kadar jih pečemo v pečici, jim lahko dodamo še malo zelenjave, vina, oljk in začimb. Lahko jih spečemo zavite v aluminijasto folijo ali pa celo v trtne liste, kot to počnejo Grki. Največkrat se sardoni in sardele pripravljajo ocvrti v olju, pri čemer jih lahko predhodno povaljamo v moki, koruznem zdrobu, drobtinah, lahko tudi parmezanu. Možnosti je veliko, prav tako receptov in poletje je ravno pravi čas, da jih preizkusite!

21