Sestavine

testo

  • 250 g skute (z 20 % maščobe)
  • 25 g mehkega masla
  • 2 jajci
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 1 žlička vaniljevega sladkorja
  • 100 g belih krušnih drobtin
  • drobno naribana lupinica ½ limone in ½ pomaranče
  • ščepec soli

nadev

  • 1 kozarec višenj (250 g)
  • 1 žlica jedilnega škroba
  • 2 žlici kristalnega sladkorja (za kuhanje cmokov)
  • maslene drobtine in sladkor v prahu za posip

Priprava

1.

Testo za cmoke pripravimo tako, da vse sestavine damo v skledo in z ročnim mešalnikom mešamo 2 do 3 minute, nato pa damo maso za pol ure v hladilnik.

2.

Višnje stresemo iz kozarca na cedilo. Sok prestrežemo, ga zmešamo z jedilnim škrobom in zavremo. Dodamo višnje, zmešamo in ohladimo.

3.

Skutno testo na delovni površini oblikujemo v valj in ga razrežemo na 12 delov. Koščke testa sploščimo, na vsakega damo primerno količino višnjevega nadeva in naredimo cmoke.

4.

V kozici zavremo zadostno količino vode, ki smo jo posladkali z 2 žlicama sladkorja. Dodamo cmoke, in ko priplavajo na površino, temperaturo zmanjšamo in rahlo kuhljamo približno 10 minut.

5.

Cmoke poberemo s penovko iz vode, jih dobro odcedimo, potem pa serviramo na krožnike; potresemo z maslenimi drobtinami in sladkorjem v prahu ter ponudimo.

14