Jagodna marmelada
S sočnimi koščki jagod - kakor nalašč za kolače in opečen kruh
Jagodna marmelada
S sočnimi koščki jagod - kakor nalašč za kolače in opečen kruh
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2014
ČAS PRIPRAVE: 25 min + počivanje 24 ur
KOLIČINA: za 3 srednje velike kozarčke (5 dl)
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 1,25 kg očiščenih in razpolovljenih čvrstih zrelih jagod
- 1 kg želirnega sladkorja
- sok 1 limone
- košček masla (po želji)
Priprava
Jagode in sladkor v plasteh zlagamo v veliko skledo. Zadnja plast na vrhu je sladkor. Skledo pokrijemo in pustimo počivati 24 ur. Medtem v zamrzovalniku ohladimo majhen krožniček.
Do naslednjega dne se sok iz jagod izloči in v skledi so jagode v sladkem roza sirupu. Če se to ne naredi, jagode na hitro premešamo in jih pustimo stati še nekaj ur.
Mešanico zlijemo v večjo posodo, v kateri bomo kuhali marmelado, in jo segrevamo, da se preostali sladkor stopi. Nato jo zavremo in vmes pogosto premešamo.
Dodamo limonov sok in kuhamo 10 minut. Občasno premešamo. Če se na površini pojavi pena, dodamo košček masla. Nato posodo odstavimo s kuhalne plošče in damo žličko marmelade na ohlajen krožniček. Pustimo, da se malo ohladi, nato s prstom preverimo, če je kuhana. Če v marmeladi ostane sled, je pripravljena. Pustimo, da se še 30 minut ohlaja, potem pa jo nadevamo v sterilizirane kozarčke. Ko so hladni, jih označimo. Najbolje je, da marmelado porabimo v enem letu. Ko kozarček odpremo, ga hranimo v hladilniku.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.