Jagodna skutna torta
Jagodna skutna torta
Recept je objavljen v reviji Dober tek, maj 2012
KOLIČINA: 8 kosov
ZAHTEVNOST: Preprosto
STAROST: 8–12 let
»Jagode! Kako so sočne in sladke!« se je razlegalo po kuhinji, ko je 10-letna Maša preverjala sestavine za majski recept. Maša, ki ima jagode najraje, kadar so posute s sladkorjem, tudi doma pomaga pri pripravi kosila in je prva v vrsti, ko se pečejo palačinke.
Sestavine
piškotno testo
- 125 g polnozrnatih piškotov
- 60 g masla
krema
- 500 g pasirane skute
- 125 g polnomastnega jogurta
- 100 g sladkorja
- 12 g želatine v prahu
- naribana lupinica neškropljene limone
obloga
- 500 g jagod
- rjavi sladkor po želji
- lističi melise za okras
- papir za peko
- tortni model premera 22–24 cm
Priprava
V kozici na nizkem ognju segrej maslo. Z valjarjem zdrobi piškote in jih zmešaj s stopljenim maslom.
Mešanico prenesi v tortni model, ki si ga po dnu obložil s papirjem za peko. Poravnaj jo z žlico in dobro pritisni z dlanmi. Model z mešanico prestavi v hladilnik za eno uro.
V skledo daj skuto, jogurt, sladkor in limonovo lupino. Z električnim mešalnikom 5 minut mešaj. Želatino namoči v dveh žlicah hladne vode, takoj jo premešaj, in ko nabrekne, stopi v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Vmešaj jo v kremo.
Jagode operi, osuši s kuhinjsko brisačo, odstrani jim peclje in jih nareži na rezine. S tremi četrtinami jagod prekrij piškotno testo in jih potresi z nekaj žlicami rjavega sladkorja.
Na jagode razporedi skutno kremo in jo po vrhu poravnaj. Torto prestavi v hladilnik za 3 do 4 ure.
Skutno torto vzemi iz obroča in okrasi s preostalimi jagodami in lističi melise. Razreži jo in postrezi.
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.