7 trikov za najboljšo sirovo omako
Sirova omaka je vedno dobra ideja!
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen v reviji Dober tek, februar 2021
piše: Revija Dober tek
Članek je objavljen v reviji Dober tek, februar 2021
Preprosto: ko imamo dobre njoke ali testenine, je povsem dovolj že nekaj žlic naribanega kakovostnega zorjenega sira, lahko kravjega ali pa ovčjega za še intenzivnejši okus.
Za kremne sirove omake so primernejši mladi, mehkejši siri, kot so topljeni kravji sir ali sveži kozji in ovčji sir, ki jih stopimo v malce mleka. V take omake lahko naribamo še kakšen pikantnejši sir, na primer čedar, ki bledolični omaki doda tudi nekaj barve.
Če želimo, da se sir v omaki vleče v dolgih nitih, ko jo zajemamo, vanjo grobo naribamo sire, kot so gauda, ementalec ali mocarela.
Največkrat v sirovih omakah prednjačijo siri z modro plemenito plesnijo, na primer roquefort, le bleu in gorgonzola.
Odličen trik, ki ga priporočamo pri pripravi sirovih omak je, da jim med segrevanjem dodamo vodo, v kateri so se kuhali njoki ali testenine. Taka voda vsebuje škrob in že nekaj žlic bo pripomoglo, da bo omaka bolj svilnata in se bo sir lepo topil, ne da bi se sprijemal v grudice.
Za bolj kremast okus lahko v omako dodamo žlico maskarponeja ali nekaj smetane.
Čisto »prava« sirova omaka je nekoliko manj preprosta, a (ko se nam ne mudi) je vredna časa, ki ga zahteva: njena osnova je podobna bešamelu, pripravljena je torej iz kuhane mešanice enake količine masla in moke ter desetkratne količine mleka. Po želji lahko manjši del mleka nadomestimo s suhim belim vinom. Nato v mešanico naribamo izbrani sir in mešamo, da se sir stopi, omaka pa ne zavre. Omako po želji začinimo s sveže mletim poprom, z muškatnim oreškom ali lovorom.
Puhasto zapečene sirove testenine s šunko
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.