Med izbrano deseterico so se uvrstili Anže Jarc, Mark Jeraj, Hana Wolf in Aljaž Ritmanič, ki so z mentorjema Katarino Smole in Andrejem Molkom pripravili recept za ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem.

Ob pripravah na tekmovanje, ki bo potekalo 17. aprila v Johnson Space Centru v Houstonu, je predavateljica na BIC Ljubljana, Katarina Smole povedala: »Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi je minilo dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradicionalno slovensko enolončnico »ričet«. Z izborom surovin (razen tofuja) smo želeli predstaviti tudi slovensko kakovost živil, ko t so fižol sivček, suhi krhlji hruške viljamovke, slovenski orehi. Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje

Ameriška vesoljska agencija NASA je poleg osrednje teme, tj. zajtrk slanega okusa, ki naj bi vseboval vsaj eno vrsto zelenjave, določila še natančne prehranske zahteve in omejitve, ki jih morajo tekmovalci upoštevati pri sestavi jedi.  Študentje so zato skupaj z mentorji skrbno izbrali osnovne surovine, da ustrezajo pripravi v mikrogravitacijskem okolju, obenem pa upoštevajo oteženo prebavo, okušanje in vonjanje astronavtov ter potrebo po zmanjšanem vnosu soli.

IZBRANE JEDI IN ŠOLE ZA TEKMOVANJE V FINALU

  • Shakshuka Scramble – North East Technical, Arkansas
  • Sweet Potato with Maple Bacon Hash – Ulster BOCES, New York
  • Hearty Breakfast Skillet – North Side HS, Texas
  • Gyren Bap – RCTC, Michigan
  • Barley and Tofu Porridge – Biotechnical Education Center, Ljubljana, Slovenia
  • Garden Frittata with Rosemary Sauce – Hickory HS, Virginia
  • Seafood Rice Balls – Kent State, Ohio
  • Chickpea and Veggie Scramble – Milton Hershey HS, Pennsylvania
  • Spicy Turkey Hash – PCTI, New Jersey
  • Egg and Potato Muffins – Maxwell HS, Georgia

Pri pripravi astronavtskega zajtrka so združili moči  študentje in mentorja dveh študijskih programov na BIC Ljubljana, in sicer programa živilstvo in prehrana (Anže Jarc in Mark Jeraj, mentorica Katarina Smole) in programa gostinstvo in turizem (Hana Wolf in Aljaž Ritmanič, mentor Andrej Molk), kar je pomenilo, da so se priprave jedi lotili strokovnjaki s področja živilstva in kulinarike. »Tokrat se resnično preizkušamo v gostinsko-prehranskih veščinah in timskem duhu. Raziskovalni del prave sestave jedi je bil zelo zanimiv. Z računalnikom in prehranskim programom za preračunavanje hranilnih vrednosti smo dodajali osnovne sestavine v lonec. Če je bil izračun vsebnosti previsok, smo določeno količino odvzeli itd. Tudi za najboljše kuharske mojstre bi bil to vrhunski izziv,« je ob tej izjemni priložnosti dodala Katarina Smole.

OZNAKE