Moka semola za domače testenine

Moka semola je primerna za izdelavo domačih testenin, saj lastnosti moke iz pšenice durum omogočajo optimalno raztegljivost testa, ki ga lažje oblikujemo v tanjše in daljše oblike testenin. Hkrati testeninam zagotavlja dodatno čvrstost pri kuhanju in čudovito rumeno barvo tudi brez uporabe jajc.

Moka semola za pice, fokače, pogače …

V nasprotju z drugimi vrstami moke semola zaradi večje vsebnosti beljakovin (več kot 11 gramov na 100 gramov moke) brez težav vpije večje količine vode, zato je primerna za pripravo testa z večjo hidracijo, testo pa je močno in elastično. Odlično se obnese pri pripravi testa (s kvasom ali drožmi) z daljšim vzhajanjem in pripravi predtesta oziroma starterja za testo (biga), ki skrajša čas prve fermentacije testa. Priprava pic, pogač ali fokač je zato odličen način za preizkušanje moke semola, ki bo poskrbela tudi za hrustljavo zlato zapečeno skorjico. Številni jo radi dodajajo tudi najrazličnejšim vrstam kruha, za posebno rustikalen učinek pa velja pripraviti kruh izključno iz moke semola.

Iz moke semola lahko pripravimo tudi kompakten biskvit, kvašene cmoke, celo za palačinke ali krhko testo za piškote. Slanim jedem jo lahko dodamo za dodatno hrustljavost ali pa jo uporabimo pri paniranju.

Moka semola zagotavlja aromatičen zaokrožen okus jedi – zdaj, ko jo bomo pogosteje srečevali na naših raziskovalnih odpravah med policami trgovin, bi jo bilo smiselno bolje spoznati tudi v praksi, se vam ne zdi?

:::

Naslovna fotografija: Lorenzo Tomassetti / Unsplash

OZNAKE