Za kaj se uporablja moka semola?
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Maj 2024
Moko semola pridobivajo iz pšenice durum, ki ji v praksi pravimo tudi trda pšenica. Na policah naših trgovin se je pojavila šele pred kratkim, zato smo za vas izbrali nekaj najpogostejših načinov rabe.
Moka semola za domače testenine
Moka semola je primerna za izdelavo domačih testenin, saj lastnosti moke iz pšenice durum omogočajo optimalno raztegljivost testa, ki ga lažje oblikujemo v tanjše in daljše oblike testenin. Hkrati testeninam zagotavlja dodatno čvrstost pri kuhanju in čudovito rumeno barvo tudi brez uporabe jajc.
Moka semola za pice, fokače, pogače …
V nasprotju z drugimi vrstami moke semola zaradi večje vsebnosti beljakovin (več kot 11 gramov na 100 gramov moke) brez težav vpije večje količine vode, zato je primerna za pripravo testa z večjo hidracijo, testo pa je močno in elastično. Odlično se obnese pri pripravi testa (s kvasom ali drožmi) z daljšim vzhajanjem in pripravi predtesta oziroma starterja za testo (biga), ki skrajša čas prve fermentacije testa. Priprava pic, pogač ali fokač je zato odličen način za preizkušanje moke semola, ki bo poskrbela tudi za hrustljavo zlato zapečeno skorjico. Številni jo radi dodajajo tudi najrazličnejšim vrstam kruha, za posebno rustikalen učinek pa velja pripraviti kruh izključno iz moke semola.
Iz moke semola lahko pripravimo tudi kompakten biskvit, kvašene cmoke, celo za palačinke ali krhko testo za piškote. Slanim jedem jo lahko dodamo za dodatno hrustljavost ali pa jo uporabimo pri paniranju.
Moka semola zagotavlja aromatičen zaokrožen okus jedi – zdaj, ko jo bomo pogosteje srečevali na naših raziskovalnih odpravah med policami trgovin, bi jo bilo smiselno bolje spoznati tudi v praksi, se vam ne zdi?
:::
Naslovna fotografija: Lorenzo Tomassetti / Unsplash
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.