Pesto je presna italijanska omaka, ki so jo tradicionalno pripravljali v marmornati terilnici s pomočjo lesenega pestila – od tod tudi izvira njegovo ime. Najbolj poznan je gotovo pesto alla genovese, pripravljen iz sveže bazilike, pinjol, soli, oljčnega olja in tršega sira, kot sta na primer parmezan ali pekorino, ki je zaščiten tudi s strani Unesca.

Pesto najbolje poznamo kot priljubljeno omako za testenine, kombiniramo pa ga lahko s celo paleto jedi. Služi lahko kot namaz za kanapeje, bruskete in sendviče ali kot odlična pomaka za slane prigrizke. Dodamo ga lahko tudi različnim sirnim namazom ali ga kombiniramo s siri. Uporablja se tudi kot dodatek k pici, polnilo za polžke iz listnatega testa in v testu za kruh. Z žličko pesta lahko izboljšamo okus zelenjavne juhe ali rižote, dodamo ga lahko solatnim prelivom in še bi lahko naštevali.

Nabor možnosti uporabe se še poveča, če uporabimo katero od variacij na temo originalnega pesta, na primer pesto alla siciliana, imenovan tudi pesto roso, ki je narejen iz paradižnika in mandljev, pa pesto alla calabrese, ki ga pripravljajo iz pečenih zelenih paprik in začinijo z obilico popra. Namesto bazilike nekateri uporabljajo tudi rukolo, špinačo, peteršilj, drobnjak ipd., pinjole pa nadomeščajo z orehi, indijskimi oreški, lešniki ali arašidi.

Seveda se lahko priprave pesta lotimo kar sami, pri tem pa se nam ni treba omejiti le na baziliko. Najprimernejše so rastline, ki vsebujejo eterična olja in protimikrobne učinkovine, saj so te bolj obstojne. Prav tako je bolje, če pesto izdelamo iz rastlin, ki imajo manj vode, saj so bolj varne za vlaganje. Najboljša izbira so zelišča, ki niso rasla z obiljem vode in gnojil in se še niso preveč razrasla – večji lističi peteršilja imajo skoraj gotovo preveč vode in premalo varovalnih snovi. Priprave se lahko lotimo po starem, v terilniku, ali pa izbrane sestavine na hitro zmiksamo v multipraktiku – lističe zelišč in oreške, ki jih pred uporabo lahko tudi popečemo, dodobra zalijemo z oljem, saj tako preprečimo oksidacijo, nato pa dodamo še sol, najljubši trdi sir in kakšno začimbo po svojem okusu.

Tole so naši najljubši recepti:

Zelena mineštra s pestom

Piščančje prsi s kremnim pestom in pečenim paradižnikom

Testenine s smetanovim zeliščnim pestom

OZNAKE