Harisa je pikantna mešanica začimb, značilna za severnoafriško in bližnjevzhodno kulinariko. Kot za druge začimbne mešanice tudi za hariso velja, da nima enotnega recepta, njena glavna sestavina pa so najrazličnejše vrste rdečega čilija.

Najpogosteje jo uporabljajo v obliki paste z dodanim oljčnim oljem, paradižnikovo omako, česnom in drugimi začimbami, npr. meto, koriandrom, orientalsko kumino ter kajenskim poprom. Čilije ter druge sestavine pogosto tudi popečejo, da zagotovijo intenzivnejši okus. Harisa variira tako po okusu kot strukturi – od povsem mile do hudo pekoče, od tekoče omake pa do goste paste. Odlična je tudi z dodano ostrino soka citrusov (dodajajo ji tudi vložene limone) ali kisa, prav posebna pa je tista, ki ji dodajo posušene liste vrtnic ali rožno vodo – tako obogateni harisi pravijo rožna harisa.

Iščete recept za hariso?

Pripravite jo sami

Hariso kot predpripravljeno pasto kupimo v kozarčku, pločevinki ali tubi, na voljo pa je tudi v obliki suhe začimbne mešanice – slednji lahko pred uporabo dodamo še oljčno olje. Mešanico lahko pripravimo tudi sami: v terilniku z možnarjem stremo različne suhe čilije, semena kumine, koriandra in orientalske kumine, posušene liste mete in malo soli. Suhi mešanici dodamo še par strokov česna in jo zalijemo z oljčnim oljem, da dobimo želeno strukturo. Z receptom se lahko še nekoliko poigramo in mu v skladu s tradicijo dodamo kaj povsem svojih sestavin, ki naj ostanejo družinska skrivnost. Mešanico prelijemo v kozarček, da se začimbe ustalijo, nato pa jo shranimo v hladilnik.

Harisa se lepo poda celi paleti jedi, zato se ne smemo ustrašiti pokušanja in kombiniranja. Uporabimo jo kot marinado za piščanca, ribe ali druge vrste mesa, ki jih pripravljamo v pečici ali na žaru. S hariso začinimo juho ali enolončnico, izboljšamo jogurtovo pomako ali popestrimo humus ter kuskus. Dodamo jo popečeni zelenjavi, omaki za testenine, umešanim jajcem, sendvičem … ali pa jo preprosto pomešamo z oljčnim oljem in vanjo pomakamo sveže pečen kruh.

To so naši najljubši recepti s hariso:

Fižolova enolončnica s klobaso in hariso

Piščanec po lovsko s hariso, slanino in rožmarinom

S hariso začinjen bananin kolač z ananasom

OZNAKE