Sladka velika noč
piše: Barbara Slivnik
Članek je objavljen v reviji Dober tek, Marec 2024
Med vsemi prazniki je ravno velika noč ohranila največ posebne prepoznavnosti v kulinariki, saj so izbrane jedi in z njimi povezana tradicija prežete s skritimi pomeni in ustvarjalnostjo.
Po dolgem postu bi morda pričakovali lahkotnejši uvod, a veselje ob prazniku je tako silno, da se ob tradicionalnem zajtrku omizje v večini domov šibi od dobrot. Posebno mesto med velikonočnimi jedmi ima kruh, bel in okrašen, poleg njega pa še vseh vrst pogače, potice in druge kvašene dobrote.
Zahvaljujoč pestrosti lokalnih tradicij in jezika se na mizi znajdejo pleteni venčki, menihi, vrtanke, ocvrti bobi, krapci s skuto in proseno kašo, presmeci, bosmani, pince, šartlji, gubance, povitice, potice – od klasične pomladne pehtranove do posebnih mlinčevih in kruhovih iz vlečenega testa – pa še bi lahko naštevali.
Velik, rumen in lepo pečen šartelj, iz katerega so gledale črne, mehke rozine, se je zasvetil pred menoj. Vrh šarteljna je tičal veli, svetel rajniš, ki je bil iz samega srebra. Jajce, ki je bilo zraven, je bilo tako nežno pobarvano, ko da bi kdo v njega dihnil rahle rdeče barve.
Prežihov Voranc, Tri pisanke
Med nekvašenimi sladicami bi veljalo izpostaviti še zavitek retaš, flancatom podoben prvinc, celo velikonočne oblate s posebnimi simboli. Gotovo smo kakšno od dobrot spustili, gotovo kakšni delamo krivico, ko ji ne namenimo več pozornosti, gotovo bi veljalo omeniti še sodobne slaščice, ki smo jih prevzeli iz drugih tradicij – za začetek je tule seznam naših najljubših:
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.