Sestavine

svetli biskvit

  • 3 jajca
  • 1 rumenjak
  • 75 g sladkorja
  • lupina ½ limone
  • 75 g moke
  • 15 g koruznega škroba
  • 45 g stopljenega masla

temni biskvit

  • 4 rumenjaki
  • 75 g sladkorja
  • sredica ½ vaniljevega stroka
  • 20 g mletih orehov
  • 35 g kakava v prahu
  • 40 g masla
  • 4 beljaki
  • 25 g moke
  • 50 g biskvitnih drobtin

krema

  • 4 dl sladke smetane
  • 4 listi želatine
  • 40 g temnega čokoladnega obliva
  • 0,2 dl ruma

glazura

  • 350 g temnega čokoladnega obliva
  • model za torto (26 cm)

Priprava

1.

Svetli biskvit pripravimo tako, da nad soparo stepemo jajca z rumenjakom, sladkorjem in limonovo lupino. Moko presejemo s škrobom in jo vmešamo v jajčno mešanico. Na koncu previdno vmešamo še maslo.

2.

Tortni obroč postavimo na večji kos papirja za peko, ki ga zavihamo ob obroču tako, da s papirjem oblikujemo dno modela. Postavimo ga na pekač. Obroč napolnimo s svetlo biskvitno maso, jo poravnamo in pečemo v vnaprej segreti pečici na 180 °C približno 30 do 35 minut.

3.

Pečen biskvit vzamemo iz pečice, nekaj minut ohlajamo, nato pa s papirjem vred odstranimo iz obroča in pustimo ohlajati. Ko je biskvit ohlajen, odstranimo papir za peko.

4.

Temni biskvit pripravimo tako, da v kotličku čvrsto stepemo rumenjake, sladkor, sredico vaniljevega stroka in orehe. Maslo rahlo stopimo in ga zmešamo s kakavom v prahu ter vmešamo v jajčno mešanico. Beljake stepemo v trd sneg, ki ga vmešamo v jajčno mešanico. V zmes presejemo še moko, posujemo z drobtinami in previdno vmešamo. Zmes po zgornjih navodilih napolnimo v pripravljen tortni obroč. Pečemo na 180 °C 30 do 35 minut.

5.

Želatino namočimo v hladno vodo. Smetano stepemo in vanjo vmešamo stopljen čokoladni obliv. Želatino ožmemo, jo raztopimo na nizkem ognju in z rumom vmešamo v smetano.

6.

Oba biskvita z vrvico ali ostrim nožem enkrat prerežemo tako, da dobimo po 2 biskvitni plošči, debeli približno en cm.

7.

Plošče narežemo na 2,5 cm široke obroče.

8.

To naredimo s šablonami, ki jih izrežemo iz papirja.

9.

Iz ene biskvitne plošče dobimo po 4 obroče in sredinski krog.

10.

Nato sestavimo šahovnico tako, da iz 3 svetlih in 2 temnih obročev sestavimo prvo ploščo (začnemo s svetlim obročem) ter jo premažemo s četrtino nadeva.

11.

Obložimo s ploščo, ki jo sestavimo iz 3 temnih obročev in 2 svetlih (začnemo s temnim obročem). S četrtino nadeva premažemo tudi to in enako naredimo s preostalimi krogi.

12.

Torto postavimo za eno uro na hladno, prelijemo jo s temnim čokoladnim oblivom in spet postavimo na hladno.

12