Velikonočni okraski iz testa za pinco

Velikonočni okraski iz testa za pinco
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2011
ČAS PRIPRAVE: 45 min + vzhajanja
KOLIČINA: za 12 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 300 g moke
- 20 g kvasa
- 1,5 dl mlačnega mleka
- 60 g mehkega masla
- 35 g kristalnega sladkorja
- ½ žličke soli
- ščepec naribane limonove lupinice
- 2 rumenjaka
- 60 g rozin
- rumenjak za premaz
Priprava
V skledo presejemo moko, v sredini naredimo jamico ter vanjo nalijemo mlačno mleko in nadrobimo kvas. Pokrito pustimo na toplem vzhajati.
V posodi zmešamo maslo s sladkorjem, soljo, limonovo lupinico in rumenjaki. Zmes dodamo h kvascu in vse sestavine stepemo v srednje čvrsto testo, ki naj vzhaja približno 20 minut. Potem vmesimo še rozine in pustimo ponovno vzhajati.
Testo razdelimo na pomokani delovni površini na kupčke in iz njih oblikujemo poljubne okraske: mini pinco, križ in obroček za serviete. Zložimo jih na pekač, nekoliko sploščimo, namažemo s stepenim rumenjakom in na kratko pustimo še vzhajati. Pečemo v prej ogreti pečici pri 180 °C 10 do 15 minut.
Opomba
Velikonočna pinca je hlebček iz boljšega kvašenega testa; pred pečenjem pinco na vrhu zarežejo v obliki križa in premažejo s stepenim rumenjakom.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.