Sestavine

  • 6 svinjskih zarebrnic

slanica

  • 150 g sladkorja demerara
  • 200 g morske soli
  • 1 žlica zrn rožnatega popra
  • 1 žlica brinovih jagod
  • 1 žlica koriandrovih semen
  • 2 lovorova lista
  • 2 vejici timijana

Priprava

1.

Vse sestavine za slanico damo v veliko kozico z 1 litrom vode in zavremo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se popolnoma ohladi. V ohlajeno slanico položimo svinjske zarebrnice, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v hladilnik za 2 uri. Zarebrnice vzamemo iz slanice, jih oplaknemo s hladno vodo in osušimo s kuhinjskim papirjem.

2.

Pečico segrejemo na 200 °C. Veliko rebrasto ponev segrejemo na močnem ognju in v njej pečemo zarebrnice 3 do 4 minute na vsaki strani, da se pokažejo proge od ponve – po potrebi jih pečemo v dveh porcijah. Popečene zarebrnice prenesemo na pekač, obložen z aluminijasto folijo, in jih v pečici pečemo še 10  do 12 minut, da so skoz in skoz pečene.

Nasvet

Svinjske zarebrnice je težko ravno prav speči ne smejo biti premalo pečene, če pa jih pečemo predolgo, so suhe. Če pa jih vložimo v slanico, bo meso mehkejše in tudi sočnejše.

5