Sestavine

  • 100 g polnozrnatih špagetov
  • 2 velika zrela paradižnika
  • 1 rdeča čebula
  • 2 žlici izkoščičenih črnih oliv, najbolje kalamata
  • ½ žličke drobno sesekljanega rdečega čilija
  • lupina in sok ½ limone (po okusu)
  • 4 žlice natrganih listov bazilike ali 1  žlička sesekljanega svežega origana
  • 2 pločevinki sardin v oljčnem olju (po 120g)
  • sol in poper

Priprava

1.

Paradižnika narežemo na majhne koščke, čebulo zelo drobno sesekljamo, olive razrežemo na štiri dele, limonovo lupino nastrgamo. Špagete skuhamo po navodilih na ovitku. Medtem zmešamo paradižnik s čebulo, olivami, čilijem, limonovo lupino in baziliko ali origanom. Sardine odcedimo, olje po želji prihranimo. Pogrejemo jih v mikrovalovni pečici ali ponvi.

2.

Testenine odcedimo, stresemo nazaj v kozico in dobro premešamo s paradižnikovo mešanico. Dodamo grobo razkosane sardine. Prelijemo z limonovim sokom, popramo in po želji pokapamo z malce olja od sardin.

5