Sestavine

  • 70 g rozin
  • 2 glavici koromača
  • 3 stroki česna
  • 2 ½ žlice kaper
  • majhen šopek peteršilja
  • 80 g slanih sardonov (inčunov) v olju
  • 75 g pinjol
  • 400 g špagetov
  • ½ dl ekstra deviškega oljčnega olja
  • ½ žličke suhega zdrobljenega čilija
  • stisk limonovega soka

Priprava

1.

Rozine prelijemo z vrelo vodo, namakamo 5 minut, nato jih odcedimo. Koromač razrežemo na četrtine, odstranimo grobe zunanje liste in odrežemo vršičke, ki jih prihranimo. Preostanek koromača narežemo na koščke. Česen narežemo na tanke rezinice, peteršiljeve lističe nasekljamo, sardone grobo narežemo in oplaknemo kapre. Pinjole nežno popražimo v suhi ponvi.

2.

Špagete skuhamo v veliki količini rahlo osoljene vode, da so al dente. Medtem ko se kuhajo, v veliki ponvi segrejemo olje in na njem pražimo koromač, da se zmehča, nato dodamo česen in pražimo še toliko, da se rahlo obarva. Dodamo sardone in jih potlačimo s kuhalnico, nato dodamo še čili. Ko se sardoni razpustijo, dodamo še rozine, kapre, česen in večino pinjol.

3.

Ko so špageti kuhani, jih odcedimo in takoj dodamo v ponev. Dodamo limonov sok in po okusu še začinimo (pozor, slani so že sardoni). Pomešamo in ponudimo. Jed potresemo s preostalimi pinjolami in prihranjenimi vršički koromača.

6