Sestavine

  • 800 g očiščenih večjih lignjev
  • upinica 3 limet (sok prihranimo za solato)
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 3 stroki česna
  • sveže zdrobljena mešana poprova zrna

solata

  • 1 velika rdeča čebula
  • 1 velik mango
  • 1 velik rdeč čili
  • 1 pločevinka (400 g) črnega fižola
  • 3 zreli avokadi
  • šopek koriandra
  • ekstra deviško oljčno olje za pokapanje
  • krhlji limete, ko postrežemo

Priprava

1.

Lignje pred peko mariniramo vsaj 30  minut, lahko pa tudi do 4 ure. Vrečke lignjev najprej na vsaki strani zarežemo v razmikih od pol do enega centimetra, tako da prerežemo večino mesa, ob strani pa naj ostane neprerezano. Če imamo posebno dolge lignje, jih po širini prerežemo na pol. Damo jih v nekovinsko skledo, dodamo limetino lupinico, olje, strt česen in poper ter pustimo, da se marinirajo.

2.

Za solato čebulo narežemo na tanke kolobarje, mango na majhne koščke, čili drobno sesekljamo (in mu odstranimo semena, če nam ni všeč preveč pekoč). Fižol dobro oplaknemo in ga osušimo. Koriandru osmukamo lističe in jih natrgamo.

3.

Čebulo, mango in čili zmešamo z limetinim sokom (od limet, katerih lupinico smo uporabili za lignje), solimo in pustimo stati najmanj 10 minut oziroma tako dolgo, da se čebula obarva rožnato. Na eno stran sklede dodamo fižol. Avokado razpolovimo in mu odstranimo koščico, meso pa z žličko izdolbemo v solatno skledo in obilno začinimo. Lignje posolimo.

4.

Ko je žar pripravljen, na njem pečemo vrečke in lovke lignjev vsega skupaj minuto in pol – meso mora spremeniti barvo in se na zarezanih mestih spiralasto zviti. Sestavine za solato na hitro pomešamo, jo naložimo na krožnik in na vrh položimo vroče lignje in koriander. Pokapljamo z ekstra deviškim oljčnim oljem in ponudimo z limetinimi krhlji.

6