Sladka grahova solata

Sladka grahova solata
Recept je objavljen v reviji Dober tek, april 2013
ČAS PRIPRAVE: 15 min
KOLIČINA: za 4–6 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 200 g zamrznjenega drobnega graha
- 200 g strokov sladkornega graha
- notranji deli 3 glavic mehke solate
- 50 g grahovih kalčkov
- 2 pesti vodne kreše
- 100 g krutonov
preliv
- majhen šopek mete
- majhen šopek drobnjaka
- 150 g jogurta
- 2 žlici belega vinskega kisa
- ½ žlice sladkorja
- sol
- poper
Priprava
Zamrznjen grah damo v cedilo in ga postavimo pod vročo vodo le toliko, da se odtali. Pustimo, da se posuši. Stroke sladkornega graha vzdolžno razrežemo. Mehko solato razlistamo, srčke pa razrežemo na četrtine.
Pripravimo preliv. Liste mete potrgamo s stebelc in jih damo v sekljalnik skupaj z drobnjakom, jogurtom, kisom in sladkorjem ter zmešamo v omako. Solimo jo in popramo.
V velikem postrežnem krožniku zmešamo grah, sladkorni grah, solato, grahove kalčke, krešo in krutone. Preliv damo v skodelico, postrežemo ga posebej in ga z žličko polijemo po solati.
© Dedal d. o. o., 2023.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.