Sestavine

  • 1 žlička semen kumina (orientalske kumine)
  • 200 g kruha iz kislega testa
  • 1 kg zelo zrelega paradižnika
  • 2 debela stroka česna
  • 2 na plamenu pečeni papriki
  • sol in poper
  • 1 žlica šerijevega kisa

ko postrežemo

  • 2 trdo kuhani jajci
  • 4 rezine španskega pršuta (serrano)
  • prgišče peteršilja
  • oljčno olje za pokapanje

Priprava

1.

Majhno ponev pristavimo na šibek ogenj in v njej pražimo semena kumina 1 do 2 minuti, medtem pogosto pomešamo. Semena nato stremo v možnarju. Kruhu odstranimo skorjo, ga natrgamo na kose in za 10 minut namočimo v hladno vodo.

2.

Paradižnikom zarežemo kožo pri vrhu in na dnu, nato jih damo v skledo in prelijemo s kropom. Po 1 do 2 minutah jih odlijemo in potopimo v ledeno mrzlo vodo. Zdaj paradižnikom zlahka olupimo kožico.

3.

Paradižnike narežemo na četrtine ter ostranimo semena in pulpo. Semena in pulpo damo v sito, ki ga postavimo nad skledo, in iz njih iztisnemo čim več soka, ki ga prihranimo, semena in pulpo pa zavržemo.

4.

Česen, paradižnikove četrtinke, olupljeno in očiščeno pečeno papriko ter kumin damo v multipraktik. Kruh ožmemo in ga dodamo v multipraktik. Solimo, popramo in gladko zmeljemo. Dodamo kis (po okusu), pokusimo, če so okusi skladni, nato pokrijemo in za najmanj 2  uri postavimo v hladilnik.

5.

Preden postrežemo, grobo nasekljamo jajca, pršut in peteršilj. Juho naložimo v skodele in posujemo z dodatki. Pokapamo z najboljšim ekstra deviškim oljčnim oljem, kar ga premoremo, na vrh nameljemo še malo popra in postrežemo.

Pečena paprika na plamenu

Papriko spečemo na plamenu plinskega gorilnika tako, da jo držimo s prijemalkami in obračamo, dokler ni po vseh straneh ožgana in mehurjasta – ali pa jo spečemo na žaru oziroma pod žarom v pečici. Pečeno papriko za nekaj minut pokrijemo, nato ji zlahka odstranimo kožico. Nazadnje ji odstranimo še semena. Za ta recept sicer lahko uporabimo tudi v olje vloženo pečeno papriko.

6