Sestavine

  • 1,2 l piščančje jušne osnove
  • 2 žlici masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 čebula
  • 350 g riža za rižoto, najbolje arborio
  • 1,25 dl šerija ali suhega belega vina
  • ½ žličke žafrana
  • 50 g parmezana
  • 1 rumenjak
  • sol in poper
  • rukola v solati za prilogo (po želji)

Priprava

1.

Pri zelo nizki temperaturi v kozici segrevamo jušno osnovo; pripravimo si zajemalko. Medtem ko se greje, čebulo zelo drobno sesekljamo. V visoki teflonski ponvi na oljčnem olju stopimo maslo. Dodamo čebulo in velik ščep soli ter med mešanjem pražimo 5 minut, dokler se ne zmehča in zadiši, vendar še ne začne rumeneti. K čebuli stresemo riž in premešamo, da se vsa zrna prekrijejo z maščobo; nato pražimo nekaj minut, da riž postekleni. Prilijemo vino in med mešanjem kuhamo, dokler ga riž ne vsrka. Vmešamo žafran in začnemo prilivati jušno osnovo, samo po eno zajemalko naenkrat. Ves čas mešamo. Novo zajemalko jušne osnove prilijemo, ko riž vsrka prejšnjo; po 25 do 30 minutah bi morali porabiti vso, riž pa mora postati kremast in kuhan na zob.

2.

Dodamo nastrgan parmezan in mešamo, dokler se ne stopi. Izklopimo kuhalnik in v riž vmešamo rumenjak. Solimo, popramo in po želji postrežemo s solato iz rukole.

7