Sestavine

  • 1,3 l ribje ali piščančje jušne osnove
  • dober ščep žafrana (po želji)
  • 4 stroki česna
  • 1 čebula
  • 2 stebli zelene
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 12 velikih neoluščenih kozic
  • 4 manjši očiščeni lignji (250 g)
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1 žlička dimljene mlete paprike (ostre ali sladke, po želji)
  • 300 g riža za paeljo
  • 2,5 dl suhega šerija (fino) ali suhega belega vina
  • 300 g svežih klapavic
  • pest peteršilja in 1 limona, ko postrežemo

Priprava

1.

V veliki kozici segrejemo jušno osnovo in po želji dodamo žafran, da se prepoji. Odstavimo. En strok česna pustimo v celem, 3 drobno sesekljamo. Zelo drobno sesekljamo tudi čebulo in stebelno zeleno. Koromačeva semena rahlo stremo. Očiščene lignje narežemo na kolobarje.

2.

V veliki globoki ponvi (ali v posebni ponvi za paeljo) segrejemo 1 žlico olja. Cel strok česna zdrobimo in dodamo v olje. Dodamo kozice in jih popekamo 2  minuti, da postanejo malce rožnate, a še niso prepečene. Potisnemo jih na eno stran ponve in na olje dodamo lignje ter pražimo kakšno minuto, spet le toliko, da se malce obarvajo. Oboje preložimo na krožnik.

3.

V ponev kanemo preostalo olje in na njem pražimo čebulo in stebelno zeleno približno 15 minut, da sta zelo mehki in začneta karamelizirati. Dodamo sesekljan česen, koromačeva semena, paradižnikovo mezgo in dimljeno papriko ter pražimo še 5 minut. Medtem jušno osnovo segrejemo do nežnega vrenja. V ponev dodamo riž, dobro premešamo, nato dodamo šeri ali vino in 1 liter vroče jušne osnove. Pustimo, da zavre, nato nežno kuhamo 15 minut in medtem ponev vsake toliko potresemo.

4.

Medtem očistimo školjke – odprte školjke zavržemo. Ko je riž skoraj kuhan, a je še malo čvrst na ugriz, na vrh razporedimo kozice, lignje in školjke. Dodamo tudi sokove, ki so se nabrali ob lignjih in kozicah, in preostalo jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo 5 minut, da so morski sadeži skoz in skoz kuhani, da se školjke odprejo in je riž komaj mehak. (Če je jed videti presuha, dodamo še kanček vode.) Školjke, ki se med kuhanjem niso odprle, zavržemo. Posujemo z grobo sesekljanim peteršiljem in postrežemo s krhlji limone, s katerimi vsak sam pokapa jed.

Fino vino

Fino vino je najbolj suha različica tradicionalnega šerija.

4