Sestavine

  • 15 g suhih jurčkov
  • 1 žlica balzamičnega kisa
  • 1 žlica zelenjavne jušne osnove v prahu
  • 1 žlica repičnega olja
  • 1 velika čebula
  • 200 g drobnih šampinjonov
  • 1 žlica svežih timijanovih lističev
  • 1 žlička nasekljanega rožmarina
  • 3 stroki česna
  • črni poper
  • 170 g rjavega riža basmati
  • 1 manjši por
  • 50 g rikote
  • 15 g drobno naribanega zorjenega sira (npr. parmezana, ovčjega …)
  • peteršilj, ko postrežemo

Priprava

1.

Suhe jurčke prelijemo z 8 dl vrele vode. Primešamo balzamični kis in jušno osnovo v prahu ter pustimo, da se namakajo.

2.

V velikem voku ali ponvi segrejemo olje in na njem pražimo drobno nasekljano čebulo 8 minut, da se zmehča in zlato rjavo obarva. Dodamo šampinjone, timijan, rožmarin, na rezinice narezan česen in črni poper ter kuhamo 5   minut in medtem občasno pomešamo. Prilijemo suhe jurčke s tekočino vred, nato pa dodamo še riž in por, ki smo ga očistili in narezali na rezine.

3.

Pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo 30 minut, da riž vsrka tekočino in je mehak, a še vedno oreškast. Odstavimo in vmešamo skuto ter nariban sir. Posujemo s lističi peteršilja in postrežemo.

5