Sestavine

  • 250 g rezancev udon
  • 2 žlički rastlinskega olja
  • 100 g olupljenih surovih rakovih repkov
  • 4 nasekljane mlade čebulice
  • 2 razžvrkljani jajci
  • 2 žlici praženih arašidov
  • manjša pest koriandrovih listov
  • rezine limete, ko postrežemo

omaka

  • 2 žlici tamarindine paste
  • 1 žlička ribje omake
  • sok 1 limete
  • 1 žlica rjavega sladkorja

Priprava

1.

V vreli slani vodi 3 minute kuhamo rezance, da se zmehčajo. Odcedimo jih in splaknemo pod mrzlo vodo. Vse sestavi- ne za omako zmešamo v skodelici.

2.

V voku segrejemo polovico olja. Dodamo rakce in nasekljano čebulico ter med hitrim mešanjem pražimo eno minuto, da rakci postanejo rožnate barve. Potisnemo jih na rob voka in v vok damo preostalo olje. Dodamo jajci in ju brez mešanja pečemo pol minute, nato ju zmešamo in pustimo, da se spečeta do konca. Dodamo rezance in pripravljeno omako ter med neprestanim mešanjem pražimo še 3 minute, da se vse skupaj močno segreje.

3.

Rezance potresemo s sesekljanimi arašidi in koriandrovimi listi in jih postrežemo z rezinami limete.

Tamarindina pasta

Je koncentrirana pena sadeža tamarinde, ki raste na tropskem drevesu, visokem do 25 metrov, in se najpogosteje uporablja v indijski kuhinji. Je sladko-kislega okusa in nepogrešljiva pri pripravi tradicionalnega indijskega čatnija. Tamarinda je tudi sestavni del worcestrske omake.

4