Sestavine

  • 12 majhnih ali 6 velikih piščančjih stegen brez kosti in kože
  • 100 g gorgonzole, roqueforta ali drugega sira z modro plesnijo
  • 12 rezin pršuta
  • maslo
  • 500 g zamrznjenega graha
  • 2 dl piščančje jušne osnove

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Piščančja stegna položimo na desko in jih obložimo z nadrobljenim sirom, nato meso zvijemo, tako da sir ne bo uhajal ven. Vsak zvitek ovijemo v rezino pršuta in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko tako, da je stik pršuta spodaj. Pečemo 40 minut oziroma toliko časa, da je meso skoz in skoz pečeno, pršut pa hrustljav.

2.

Medtem v kozici stopimo košček masla, dodamo grah in jušno osnovo ter kuhamo 3 minute, nato spiriramo v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom (pire ne bo popolnoma gladek). Piščanca postrežemo z grahovim pirejem, zraven se priležeta tudi dofineški krompir in glaziran korenček.

Prilogi

Dofineški krompir

(za 6 oseb)

Pečico segrejemo na 180 °C. 1 kg krompirja čvrste sorte (npr. desirée) olupimo in narežemo na tanke rezine. V kozici segrejemo 1,5 dl polnomastnega mleka, 3 dl sladke smetane in strt strok česna, solimo in popramo, nato dodamo krompir in ga nežno kuhamo 5 minut.

Pustimo, da se malo ohladi, nato odstranimo česen, rezine krompirja pa v plasteh zložimo v velik pekač, vsako plast malo pritisnemo. Prelijemo z mlečno-smetanovo mešanico, tako da je krompir pokrit. Pečemo uro in pol, da je krompir mehak in se zlato zapeče. Vzamemo iz pečice in počakamo 15 minut, preden postrežemo.

Glaziran korenček s česnom in timijanom

(za 6 oseb)

Strt strok česna, velik kosem masla in timijanove lističe z dveh vejic damo v veliko široko kozico in segrevamo, da se maslo stopi in česen zadiši. Dodamo 750 g očiščenega in narezanega korenčka ter pomešamo, nato prilijemo toliko piščančje jušne osnove, da je korenček komaj pokrit. Pokrijemo in nežno kuhamo 10 do 15 minut, da se zmehča, nato kozico odkrijemo in povečamo temperature ter kuhamo še tako dolgo, da tekočina povre in korenček dobi glazuro. Po okusu še začinimo in postrežemo.

14