Sestavine

  • 1 velika rdeča čebula
  • rastlinsko olje za praženje
  • sol
  • 125 g maslene buče
  • 125 g sladkega krompirja
  • 1 pločevinka (400 g) paradižnika v koščkih
  • 2 pločevinki (po 400 g) črnega ali rdečega fižola
  • 2 žlički paste čilijev chipotle (ali po okusu)

cmoki

  • 125 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 60 g masla
  • 70 g zrelega čedarja ali drugega
  • aromatičnega topljivega sira
  • 1 velik zelen čili jalapeño (po želji)

Priprava

1.

Čebulo narežemo na lističe. V veliki težki nepregorni kozici na srednji temperaturi segrejemo malo rastlinskega olja, dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo 7 minut, da se čebula zmehča. Medtem na kocke narežemo bučo in olupljen sladki krompir, ju dodamo v ponev in pražimo nekaj minut. Nato dodamo paradižnik, fižol in 2,5 dl vode. Vmešamo čilijevo pasto in solimo po okusu. Kozico pokrijemo s pokrovko in nežno kuhamo na nizki do srednji temperaturi 25 minut ali toliko časa, da omaka povre in je sladki krompir mehak.

2.

Pečico segrejemo na 200 °C. Moko zmešamo s ½ žličke soli. Dodamo na kocke narezano maslo in zmanemo s prsti, da mešanica spominja na fine drobtine. Primešamo nariban sir, nato na hitro vmešamo še 4 žlice mrzle vode. Testo oblikujemo v 8 kroglic. Položimo jih na vrh enolončnice in odkrito kozico postavimo v pečico za 15 do 20 minut ali toliko časa, da cmoki narastejo in se rahlo zlato rjavo obarvajo. Enolončnico po želji posujemo s čilijem jalapeño, narezanim na tanke kolobarčke, in postrežemo.

5