Sestavine

osnova

  • 1 cvetača, težka pribl. 750 g
  • 100 g mletih mandljev
  • 2 jajci
  • 1 žlička posušenega timijana

nadev

  • 230 g sesekljanega paradižnika iz pločevinke
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1 strok česna
  • ½ velikega jajčevca
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • majhen šopek bazilike
  • 1 krogla mocarele (125 g)
  • 25 g naribanega sira grana padano ali parmezana
  • par ščepov zdrobljenega suhega čilija
  • sol in poper
  • oljčno olje za namastitev
  • grana padano ali parmezan, ko postrežemo

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C. Cvetači obrežemo liste in konec kocena, nato jo narežemo na kose. Polovico cvetače drobno sesekljamo v multipraktiku, da dobi teksturo riža. Predenemo v skledo in sesekljamo še drugo polovico cvetače, ki jo prav tako preložimo v skledo, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v mikrovalovno pečico pri visoki jakosti za 5 do 6 minut, da se zmehča. Stresemo jo na čisto kuhinjsko krpo in pustimo, da se malo ohladi. Ko je dovolj hladna, da jo lahko primemo, krpo stisnemo in iz cvetače iztisnemo čim več tekočine, nato jo preložimo v čisto skledo. Vmešamo mlete mandlje, razžvkljani jajci in origano in dobro solimo. Velik nizek pekač obložimo s papirjem za peko in ga namastimo z oljem. Cvetačno maso damo na sredino pekača, nato jo z žlico ali z roko razprostremo v krog premera 30 cm. Ob robovih naj bo nekoliko debelejša. Pečemo 15 do 18  minut, da se zlato rjavo obarva in na robovih postane malce hrustljava.

2.

Medtem jajčevec po dolgem narežemo na tanke trakove in jih po obeh straneh namažemo z malo olja ter posolimo. Segrejemo rebrasto ponev in rezine jajčevca pečemo 5 do 6 minut, da se zmehčajo in dobijo ožgane proge od ponve. Jajčevce bomo morali speči v več izmenah. Preložimo jih na krožnik. Čebulo narežemo na 8 krhljev in jih namažemo z oljem, solimo in v rebrasti ponvi pečemo 5 do 8 minut, da se zmehčajo in zapečejo.

3.

Pripravimo omako: skupaj zmiksamo paradižnik iz pločevinke, paradižnikovo mezgo, strt strok česna ter malo soli in popra, da dobimo gladko omako. Preložimo jo v majhno kozico, nežno zavremo in kuhljamo 8 do 10 minut, da se zgosti (vodena omaka bi razmočila cvetačno osnovo). Osmukamo bazilikine liste in jih polovico natrgamo ter primešamo omaki, ostale pa prihranimo.

4.

Ko je cvetačna osnova pečena, jo pustimo, da se malo ohladi. Temperaturo v pečici povišamo na 240 °C. Mocarelo odcedimo in jo osušimo s kuhinjsko brisačo. Cvetačno osnovo namažemo s paradižnikovo omako, posujemo z malo sira, nato po njej razporedimo jajčevec, čebulo in mocarelo. Posujemo s čilijem in postavimo v pečico za 10 do 12 minut. Preden postrežemo, po vrhu nastrgamo še malo sira in okrasimo s preostalimi listi bazilike.

Preizkusite še več odličnih vegi receptov

Ste že prelistali našo uspešnico Najboljše vegi jedi? V njej boste našli raznolike recepte za vsak dan ali posebne priložnosti, dobrot pa se ne bodo branili tudi najbolj zagrizeni mesojedci.

Nasvet

Cvetačna osnova je čudovita brezglutenska alternativa klasičnemu testu za pico. Ni tako hrustljava, a je enako okusna, in še vedno jo lahko jemo z rokami.

7