Sestavine

  • 30 g orehov
  • 2 kruhka pita
  • 1 žlička začimbne mešanice zatar
  • 2 žlici repičnega olja
  • 2 srednje velika jajčevca
  • 4–6 podolgovatih rdečih paprik (odvisno od velikosti)
  • pest drobno sesekljanega peteršilja
  • ½ žlice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlica šerijevega kisa
  • sol in poper
  • 40 g sira feta
  • nekaj metinih lističev za okras

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C. Na eno stran pekača damo orehe, na trakove narezana kruhka pita pa na drugo. Kruh pokapamo z malo repičnega olja in ga začinimo z zatarjem, soljo in poprom. Pekač damo v pečico in pečemo 10   minut, nato orehe vzamemo iz pečice, kruh pa pečemo še 3 do 5 minut, da se zlato rjavo in hrustljavo zapeče. Vzamemo ga iz pečice.

2.

Medtem jajčevca in paprike po vsej površini prepikamo z vilicami. Zakurimo žar in jajčevce pečemo, dokler se ne začnejo sesedati, nato jih obrnemo s prijemalkami in pečemo še na drugi strani. Nad ognjem jih obračamo toliko časa, da so po vseh straneh ožgani in skoz in skoz mehki. Enako spečemo še paprike. Če nimamo žara, močno segrejemo žar v pečici (približno 275 °C), jajčevca in paprike zložimo na velik plitev pekač, obložen z aluminijasto folijo, jih premažemo z malo olja in za 10 do 15 minut postavimo pod razgret žar, da so mehki in ožgani.

3.

Jajčevca in paprike vzamemo z ognja (ali iz pečice) in pustimo, da se ohladijo, nato jih prenesemo na desko. Paprikam skrbno odstranimo kožico, jih razpolovimo in odstranimo semena. Jajčevca razpolovimo in mehko meso postrgamo iz lupin v skledo. Nič hudega, če se v skledi znajde kakšen košček ožgane kože, ta doda nekaj dimljenega okusa, pazimo pa, da ni večjih kosov kože.

4.

Paprike natrgamo na trakove in jih dodamo v skledo k jajčevcem. Dodamo skoraj ves sesekljan peteršilj, solimo in popramo ter primešamo oljčno olje in kis. Solato predenemo v servirno skledo ali na pladenj in nanjo nadrobimo orehe in feto. Okrasimo z nekaj lističi mete in prihranjenim peteršiljem.

Zatar (za'atar)

To je bližnjevzhodna začimbna mešanica, ki ima veliko regionalnih različic. Včasih pride do zmešnjave, ker se enako ime uporablja tudi za zelišče, a v receptih praviloma pomeni začimbno mešanico. Dobi se v specializiranih prodajalnah, lahko pa ga pripravimo tudi sami: v suhi ponvici rahlo popražimo 2 žlici semen kumina (orientalske kumine), da zadišijo, nato jih v možnarju zdrobimo v fin prah in zmešamo z 2 žlicama sezamovih semen, 2 žlicama suhega origana, 2 žlicama sumaka in 2 žličkama soli. V dobro zaprtem kozarcu se obdrži do 1 mesec.

4