Pečena orada s katalonsko solato (salso romesco)

Pečena orada s katalonsko solato (salso romesco)
Recept je objavljen v reviji Dober tek, junij 2012
ČAS PRIPRAVE: 40 min
KOLIČINA: za 2 osebi
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 2 večji očiščeni oradi
- 2 limoni
- oljčno olje za pokapanje ribe
- sol
salsa romesco
- 3 rdeče paprike
- 600 g paradižnika
- 1 strok česna
- 1 rdeč čili
- majhen šopek peteršilja
- 50 g praženih lešnikov
- 1 žlica šerijevega kisa
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- pečen mlad krompir za prilogo
Priprava
Vključimo žar v pečici. Paprikam odstranimo semenje, jih razrežemo na četrtine in postavimo v pekač tako, da je lupina zgoraj. Pod vročo rešetko žara jih pečemo približno 20 minut, da jim lupina počrni in se napihne. Damo jih v plastično vrečko, jo zapremo in počakamo 10 minut. Ko se ohladijo, jih olupimo in natrgamo ali razrežemo na trakove.
Paradižnik narežemo na koščke, čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo, česen olupimo in stremo. Peteršiljeve lističe ločimo od pecljev in večino lističev drobno sesekljamo. V solatni skledi zmešamo pečeno papriko, paradižnik, čili in česen. Dodamo sesekljan peteršilj, grobo nasekljane lešnike, kis in olje, solimo in dobro premešamo.
Pečico segrejemo na 200 °C. Limoni narežemo na rezine. Ribi splaknemo in posušimo, na vsaki strani jih poševno zarežemo in v zareze damo peteršiljeva stebelca in nekaj koščkov limone. Preostale limonove rezine damo na dno naoljenega pekača. Ribi solimo, premažemo z oljčnim oljem in ju položimo na limono. Potresemo ju s preostalim peteršiljem in pečemo 20 minut.
Orado postrežemo s pripravljeno solato in pečenim mladim krompirjem.
Salsa romesco
Salsa romesco je tipična solata iz Katalonije, postrežejo jo večinoma k ribi, vendar se odlično poda tudi k mesnim jedem, s kmečkim kruhom pa je lahek samostojen obrok. Namesto lešnikov včasih dodajo mandlje ali pa kombinirajo obe vrsti oreščkov. Izvirala naj bi iz mesta Tarragone in je priljubljena po vsej Španiji.
Nasvet
Solata iz pečene paprike in paradižnika bo še okusnejša, če jo pripravimo nekaj ur pred postrežbo, da se okusi prepojijo.
© Dedal d. o. o., 2021.
Vse pravice pridržane.
Založba Dedal je bila ustanovljena leta 1991 v Ljubljani. Zaradi naše velike ljubezni do živali smo najprej začeli izdajati revijo Moj pes, prvo slovensko revijo o živalih, in knjige s področja kinologije. Leta 1995 smo natisnili prvo številko kulinarične revije Dober tek, ki je danes vodilna na svojem področju in eden najbolj branih kulinaričnih mesečnikov v Sloveniji. V uredništvu revije Dober tek nastajajo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, ki so postale prodajne uspešnice. Da pa ne bi bili »le« založniki in bi kulinariko z bralci delili tudi v praksi, organiziramo tudi kuharske tečaje, vinske delavnice, zanimive degustacije in se z bralci odpravljamo na kulinarične izlete.
Obenem ustvarjamo kulinarične vsebine, publikacije in kulinarične dogodke za podjetja.