Osličev file s smetanovo omako in pinjolami

Osličev file s smetanovo omako in pinjolami
Recept je objavljen v reviji Dober tek, september 2012
ČAS PRIPRAVE: 25 min
KOLIČINA: za 4 osebe
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
- 4 fileji osliča po 180 g
- 4 žlice moke
- 1 strok česna
- 40 g masla
- 1 žlica oljčnega olja
- 2 žlički dijonske gorčice
- ½ žlice gorčičnih semen
- 2 dl smetane za kuhanje
- 50 g pinjol
- šopek pehtrana
- sol
- poper
Priprava
Ribje fileje splaknemo in osušimo s kuhinjsko brisačo. Solimo jih in povaljamo v moki. Česen olupimo in drobno sesekljamo.
V veliki ponvi spenimo maslo z oljem, dodamo sesekljan česen in nato na maslo položimo ribje fileje. Na vsaki strani jih pečemo 2 minuti, nato pa zgornjo stran premažemo z gorčico. Fileje obrnemo in še minuto pečemo s premazano stranjo spodaj.
Fileje potresemo z gorčičnimi semeni, dolijemo polovico smetane in počakamo, da zavre. Dušimo jih minuto ali dve in nato preložimo na segrete krožnike.
V ponev dodamo preostalo smetano in kuhamo še 2 do 3 minute, da se omaka poveže in zgosti. Narežemo pehtran in ga vmešamo v omako. Medtem v ponvici brez maščobe prepražimo pinjole. Ribje fileje prelijemo s smetanovo omako, posujemo s pinjolami in postrežemo.
© Salomon d. o. o., 2025.
Vse pravice pridržane.
Dober tek je stičišče preizkušenih receptov, uporabnih kuharskih nasvetov in lepih besed.
Izhaja iz najbolj brane slovenske kulinarične revije Dober tek, ki že 30 let bralce navdušuje s kulinaričnimi zgodbami in recepti, ki vedno uspejo. V uredništvu Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov. Smo izkušena ekipa kulinaričnih novinarjev, ki radi dobro kuhamo in dobro jemo.
Uspešno sodelujemo s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.