Sestavine

  • 2 žlički rastlinskega olja in še malo za peko
  • 1 majhna čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 velika šampinjona
  • 2 majhna sladka krompirja
  • 150 g kuhane kvinoje
  • 1 majhna rdeča pesa
  • 1 jajce
  • 2 žlici sesekljanega koriandra
  • lupinica 1 limete
  • 4 žlice moke in še malo za pomokanje
  • sol in poper

mariniran korenček

  • 1 velik korenček
  • 2 žlici riževega kisa
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • ščepec soli

ko ponudimo

  • 2 žlici majoneze
  • 1 žlička čilijeve omake
  • 4 bombice za burgerje
  • 2 pesti rukole ali špinačnih listov

Priprava

1.

V srednje veliki ponvi segrejemo 2  žlički rastlinskega olja. Dodamo na kocke narezano čebulo, sesekljan česen in drobno sesekljana šampinjona, solimo in popramo ter pražimo do mehkega, to je približno 5 minut. Sladki krompir olupimo in narežemo na kocke, ga damo v posodo, primerno za mikrovalovno pečico, pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo in postavimo v mikrovalovko za 5  do 6 minut, da je mehak. Sladki krompir pretlačimo, nato ga dodamo v ponev k čebulni mešanici. Vse skupaj stresemo v veliko skledo in pustimo, da se ohladi.

2.

Dodamo kuhano kvinojo, naribano peso, razžvrkljano jajce, naribano limetino lupinico in moko ter solimo in popramo (če se masa zdi zelo mokra, dodamo malce več moke, a ne pretiravamo, sicer bodo burgerji pretrdi). Premešamo z rokami in maso oblikujemo v 4 velike burgerje. Poprašimo jih z moko in za 30 minut postavimo v hladilnik, da se učvrstijo.

3.

Tanko nariban korenček damo v skledico z riževim kisom, sladkorjem in soljo. Pokrijemo in pustimo, da se marinira do postrežbe. Majonezo zmešamo s čilijevo omako.

4.

Segrejemo ponev in prilijemo malo olja. Burgerje pečemo na srednji temperaturi, da se lahko tudi v sredini počasi spečejo. Ko se rjavo obarvajo, to je po približno 7 minutah, jih obrnemo in enako dolgo pečemo še na drugi strani. Mariniran korenček odcedimo, bombice pa prerežemo in popečemo po prerezani strani.

5.

Bombice namažemo s čilijevo majonezo, nato jih obložimo z rukolo ali špinačo, burgerji in mariniranim korenčkom.

Kuhanje kvinoje

Kvinojo moramo pred kuhanjem vedno dobro sprati, da ostranimo naravne grenke snovi, ki obdajajo zrna. Za kuhanje potrebujemo vsaj dvakraten volumen tekočine – na primer na 1 skodelico kvinoje odmerimo 2 skodelici vode, dobili pa bomo 3 skodelice kuhane kvinoje. Če jo kuhamo v več vode, kot je lahko vpije, jo odlijemo, s tem tudi odstranimo morebitne preostale grenčine. Kuhamo jo 10 do 15 minut.

3