Sestavine

  • 350 g moke in še malo za delovno površino
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 ščep sode bikarbone
  • 250 g sladkorja
  • 2 veliki ali 3 majhna jajca
  • grobo naribana lupinica 1 bio pomaranče
  • 150 g neolupljenih mandljev

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 180 °C (ali na 160 °C z ventilacijo). Dva velika plitva pekača obložimo s papirjem za peko. Moko, pecilni prašek, sodo bikarbono in sladkor damo v veliko skledo. Vse dobro premešamo in vmešamo razžvrkljana jajca ter pomarančno lupinico. Mešamo toliko časa, da začnejo nastajati grudice, nato testo zgnetemo z rokami – sprva bo videti suho, a ga gnetemo toliko časa, da ni več mokastih sledi. Nato v testo enakomerno vgnetemo še mandlje.

2.

Testo preložimo na pomokano delovno površino in ga razdelimo na 4 dele. Z rahlo pomokanimi rokami iz vsakega kosa testa naredimo približno 30 cm dolg svaljek. Na vsak pekač položimo po dva svaljka, med njima naj bo precej prostora. Pečemo 25 do 30 minut, da testo naraste, se razleze in je čvrsto, a še vedno svetlo. Pecivo vzamemo iz pečice, svaljke odluščimo s papirja in jih za nekaj minut položimo na kuhinjsko rešetko, da se malo ohladijo – toliko, da jih lahko primemo z rokami. Temperaturo v pečici znižamo na 140 °C (ali na 120 °C z ventilacijo).

3.

Pecivo z nazobčanim nožem narežemo na približno 1 cm debele rezine, ki jih z odrezano stranjo polagamo na pekača. (Na tej točki lahko piškote ohladimo in jih na pekačih zamrznemo, nato pa jih preložimo v vrečke za zamrzovanje in jih za največ 2 meseca shranimo v zamrzovalnik.)

4.

Piškote pečemo še 15 minut (oziroma 20 minut, če so bili zamrznjeni), nato jih obrnemo in pečemo še 15 minut, da se posušijo in zlato obarvajo. Preložimo jih na kuhinjsko rešetko in pustimo, da se do konca ohladijo, nato jih shranimo v nepredušno zaprto posodo.

Opomba

Cantucci so bližnji sorodniki peciva, ki mu pri nas rečemo domači prijatelj. Italijani jih tradicionalno pomakajo v desertno vino vin santo (sveto vino).

7