Sestavine

  • 500 g svežega lososovega fileja brez kože
  • 1 žlička popra v zrnju
  • 1 žlička koromačevih semen
  • 1 žlička svetlo rjavega sladkorja
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice sesekljanega kopra
  • 150 g pšeničnega zrnja (surovega, ne predkuhanega), lahko tudi pire ali ješprenja
  • 1 majhna rdeča čebula
  • sok ½ limone
  • 200 g mlade špinače
  • 100 g na soncu posušenega paradižnika
  • 150 g crème fraîche ali kisle smetane
  • 2 žlički zrnate gorčice
  • 2 x 300 g listnatega testa
  • 1 razžvrkljano jajce

Priprava

1.

Lososa narežemo na 2 cm velike kocke in jih damo v skledo. Poper in koromač grobo stremo v možnarju, nato ju dodamo lososu. Dodamo še sladkor, sol in polovico kopra. Dobro premešamo in pustimo stati, medtem ko pripravimo pšenico.

2.

Pšenično zrnje v štirikratni količini vode kuhamo 25 minut oziroma po navodilih na embalaži. Dobro odcedimo in pustimo, da se ohladi. Pečico segrejemo na 200 °C.

3.

Čebulo drobno sesekljamo in jo zmešamo z limonovim sokom. Špinačo damo v cedilo in jo prelijemo z vrelo vodo, da ovene, nato jo dobro odcedimo, iztisnemo preostalo vodo in jo osušimo s papirnato brisačo. Špinačo, čebulo z limonovim sokom in na koščke narezane posušene paradižnike dodamo k pšenici in pomešamo.

4.

V skledici zmešamo crème fraîche ali kislo smetano, gorčico, preostali koper ter malo soli in popra. Vmešamo v pšenično mešanico.

5.

Listnato testo razvijemo in z njim obložimo pekač velikosti 20 x 30 cm. Na testo naložimo polovico pšenične mešanice in jo prekrijemo z lososom, čez pa enakomerno razporedimo preostalo pšenično mešanico. Robove testa premažemo z jajcem in na vrh položimo drugi list testa. Robove stisnemo skupaj in obrežemo morebitno odvečno testo.

6.

Vrh pite obilno premažemo z jajcem in pečemo 40 do 45 minut, da se testo hrustljavo in zlato rjavo zapeče. Pustimo, da se ohladi, in odnesemo na piknik v pločevinasti škatli, ki smo jo obložili z aluminijasto ali prozorno folijo. Narežemo na debele rezine in postrežemo.

Pšenično zrnje

Pšenično zrnje je čvrste teksture in je podobno piri in ješprenju. Lahko ga dodamo v solate ali uporabimo za jedi v slogu rižote.

6