Sestavine

  • 3 rezine pršuta
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 2 stroka česna
  • 2 vejici žajblja
  • 2 vejici rožmarina
  • 4 kosi piščančjih prsi brez kože (skupaj 550 g)
  • 1,5 dl suhega belega vina
  • 1 pločevinka (400 g) pelatov
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 225 g šampinjonov
  • sol in poper
  • majhna pest sesekljanega peteršilja, ko postrežemo

Priprava

1.

Pršutu odstranimo maščobo in ga narežemo na koščke. V veliki oplasteni ponvi segrejemo olje in na njem pražimo pršut približno 2 minuti, da se hrustljavo zapeče. S penovko ga poberemo iz ponve, pri tem pustimo, da se maščoba izcedi nazaj v ponev. V ponev dodamo sesekljano čebulo, drobno sesekljan česen in zelišča ter pražimo 3 do 4 minute.

2.

Čebulo enakomerno razprostremo po ponvi in nanjo položimo piščančje prsi. Popramo in na srednjem ognju pečemo 5 minut, medtem jih enkrat obrnemo, da se po obeh straneh rahlo rjavo obarvajo, čebula na dnu pa začne karamelizirati. Piščanca preložimo iz ponve na krožnik in prihranimo. Povečamo ogenj, na hitro pomešamo, in ko zacvrči, prilijemo vino ter pustimo vreti 2 minuti, da malo povre.

3.

Temperaturo zmanjšamo na srednjo, v ponev vrnemo pršut, nato vmešamo paradižnik (pri tem ga razkosamo s kuhalnico), paradižnikovo mezgo in gobe (če so velike, jih prej razpolovimo ali na‑ režemo na četrtine). V prazno pločevin‑ ko od paradižnika damo 4 žlice vode in splaknjeno tekočino prilijemo v ponev. Pokrijemo in kuhljamo 15 do 20 minut oziroma toliko časa, da se omaka zgosti in malo povre, nato vanjo vrnemo piščanca in nepokrito kuhamo še približno 15 minut, da je piščanec skoz in skoz kuhan. Solimo, popramo in posujemo s peteršiljem.

6