Sestavine

  • 2 polnozrnata kruhka pita
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 60 g kvinoje
  • 350 g srednje velikih paradižnikov
  • 1 velika kumara
  • 4 mlade čebulice
  • sok 2 limon
  • 1 strok česna
  • nekaj vejic mete
  • majhen šopek kopra
  • 250 g sira za žar
  • sol in poper

Priprava

1.

Kvinojo temeljito splaknemo pod tekočo vodo. Damo jo v 1,5 dl vrele, rahlo oslajene vode in jo kuhamo 15 minut, nato jo damo na stran, da nabrekne in se ohladi.

2.

Močno segrejemo žar v pečici. Kruhka pita nalomimo na koščke, pomešamo z 1 žlico olja in razporedimo na velik plitev pekač. Postavimo pod žar za 3 do 4   minute, da se koščki kruha zlato rjavo in hrustljavo zapečejo; na sredini peke jih obrnemo. Postavimo na stran, da se ohladijo.

3.

Paradižnik narežemo na krhlje, kumaro po dolgem razpolovimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na rezine, mlade čebulice narežemo na kolobarčke, metine lističe in koper sesekljamo. Sir za žar narežemo na rezine.

4.

V skledici z metlico zmešamo preostalo olje, limonov sok, strt česen, sol in poper. Na visoki temperaturi segrejemo rebrasto ali navadno oplasteno ponev in v njej pečemo sir 1 do 2 minuti na vsaki strani, da je malce ožgan.

5.

Zmešamo kvinojo, paradižnik, kumaro, mlado čebulico, večino zelišč in preliv. Solimo in popramo po okusu. Solato preložimo na servirni krožnik in jo obložimo s sirom, kruhki ter preostalimi zelišči.

Nasvet

Fatuš (fattoush) je solata, ki izvira iz Sirije in Libanona. Pripravljena je iz več vrst sezonske zelenjave, ki jo le grobo narežemo, zelišč in popečenih koščkov kruha. Različic je nešteto, zato tudi sami lahko ustvarimo svojo.

4