Sestavine

  • 3 kg klapavic
  • 2 pora
  • 2 stroka česna
  • nekaj vejic peteršilja, nekaj vejic timijana in nekaj lovorovih listov
  • 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
  • 4 dl suhega šerija
  • 1 dl suhega belega vina
  • dober ščep žafrana
  • 2 dl sladke smetane
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Priprava

1.

Klapavice operemo v koritu hladne vode, pri čemer jim odstranimo bradice in jih oščetkamo, da odstranimo vitičnjake. Z vsako školjko potrkamo ob stranico korita – če se tesno ne zapre, jo zavržemo (zavržemo tudi vse školjke z razbitimi lupinami). Školjke damo v cedilo (v več porcijah) in jih dobro oplaknemo pod hladno tekočo vodo.

2.

Por očistimo, narežemo na kolobarje in dobro operemo. Česen drobno sesekljamo. Zelišča z nitjo povežemo v zeliščni šopek.

3.

V dovolj veliki kozici, da bodo šle vanjo vse školjke (če nimamo zelo velike, vzamemo dve manjši), segrejemo olje. Dodamo por in ga pražimo 8 do 10 minut, da se zmehča, nato dodamo česen in pražimo še nekaj minut. Dodamo zeliščni šopek, prilijemo šeri in vino, posujemo z žafranom ter segrejemo tik do vrelišča. Pomešamo, da bo žafran lepše odišavil vino.

4.

Temperaturo zmanjšamo na srednjo do nizko, nato dodamo školjke in pomešamo. Kozico pokrijemo s pokrovko in kuhamo, da se školjke odprejo (trajalo bo približno 4 minute), medtem kozico nekajkrat potresemo. Odstranimo zeliščni šopek, dodamo smetano in pomešamo. Pokusimo, če je treba soliti (školjke so vedno že precej slane, zato praviloma ni treba). Posujemo s peteršiljem in školjke prenesemo v veliko ogreto servirno skledo ali pa jih postrežemo kar iz kozice.

Nasvet

Če ne maramo žafrana, ga lahko izpustimo in namesto tega dodamo malo popražene pikantne klobase chorizo za nežno dimljen okus. Dodamo 100 g choriza, ki smo na narezali na koščke in popražili na oljčnem olju.

7