Sestavine

  • 1,5 kg jelenjega stegna
  • 1 liter rdečega vina
  • 6 olupljenih in razpolovljenih šalotk
  • 2 stroka česna, narezana na rezinice
  • 5 zdrobljenih brinovih jagod
  • 4 lovorovi listi
  • 4 žlice rdečega balzamičnega kisa
  • 2 korenčka, narezana na drobne kocke
  • nekaj vejic peteršilja, drobno narezanih
  • sol
  • poper
  • 2 hruški (blanširane rezine)
  • 2 žlici brusnične marmelade
  • orehovo olje

zdrobovi cmoki

  • 100 g pšeničnega zdroba
  • 2,5 dl mleka
  • 1 jajce
  • 1 jajce košček svinjske kože (od prekajene slanine)
  • ščepec soli
  • maslo

Priprava

1.

Jelenje meso natremo s soljo in poprom. Damo ga v primerno posodo, prelijemo z rdečim vinom, prekrijemo z zelenjavo in začimbami, obtežimo s krožnikom, pokrijemo in postavimo v hladilnik. Meso pustimo čez noč v kvaši.

2.

Naslednji dan segrejemo pečico na 190 °C. Meso vzamemo iz kvaše in ga dobro osušimo. V pekaču segrejemo orehovo olje in meso na vseh straneh močno popečemo. Nato ga prelijemo s kvašo in pečemo v pečici uro in pol do dveh ur. Meso med pečenjem večkrat zalijemo s sokom iz pekača.

3.

Med peko mesa pripravimo zdrobove cmoke. Mleko zavremo, vmešamo zdrob, ponovno zavremo in ob stalnem mešanju kuhamo kakšno minuto, da se masa močno zgosti. Odstavimo in pustimo, da se zdrob ohladi, nato vanj vmešamo jajce in zmes posolimo.

4.

V kozici zavremo zadostno količino vode, ki smo ji dodali košček kože od slanine. Iz zdrobove mase z mokrimi rokami oblikujemo manjše cmoke. Damo jih kuhat v vrelo vodo in takoj, ko priplavajo na površino, znižamo temperaturo. Cmoke kuhljamo nekaj časa na blagem ognju.

5.

Pečenko vzamemo iz pekača in na toplem prihranimo. Sok od pečenja precedimo, malo povremo in vmešamo brusnično marmelado.

6.

Cmoke s penovko poberemo iz vode in jih povaljamo na žlici razpuščenega masla. Jelenjo pečenko narežemo na tanke rezine ter razdelimo na krožnike z brusnično omako, blanširanimi hruškovimi rezinami in zdrobovimi cmoki.

3