Čebulne pastetke s kozjim sirom
Odlična ideja za predjed božične večerje
Čebulne pastetke s kozjim sirom
Odlična ideja za predjed božične večerje
Recept je objavljen v reviji Dober tek, december 2012
ČAS PRIPRAVE: 1 ura
KOLIČINA: za 8 oseb
ZAHTEVNOST: Preprosto
Sestavine
čebulna obloga
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 velike čebule
- 1 žlička sladkorja
- 2 žlici sesekljanih orehov
- 12 črnih oliv kalamata brez koščic
- 2 žlički sesekljanega rožmarina
- sol
- poper
testo in sirna obloga
- 500 g krhkega testa
- 4 koluti (vsak pribl. 100 g) kozjega sira s skorjo
- 8 orehovih polovičk za okras
vodna kreša
- pest vodne kreše
- 1 žlička rdečega vinskega kisa
- 3 žlice orehovega olja
Priprava
Najprej pripravimo čebulno oblogo tako, da čebulo olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in mu dodamo čebulo. Najprej jo med stalnim mešanjem malo popražimo, nato pa ponev pokrijemo in pražimo še 15 minut, vmes večkrat premešamo. Po 15 minutah čebulo dobro premešamo in ji dodamo sladkor, orehe, razpolovljene olive, rožmarin in sol ter poper. Kuhamo še 5 minut, da se vse zmehča in zlato rjavo obarva.
Pečico segrejemo na 200 °C. Krhko testo tanko razvaljamo, nato pa z okroglim modelčkom premera 10 cm izrežemo 8 krogov. Z vilicami vsakega nekajkrat prebodemo in pečemo 10 minut. Pripravimo še preliv za vodno krešo tako, da zmešamo olje in kis. Oboje lahko pripravimo tudi nekaj dni vnaprej.
Kolute sira prečno razpolovimo, da dobimo 8 rezin. Testene kroge obložimo s čebulno oblogo, na vsakega damo rezino sira in priložimo orehovo polovico. Pečemo 10 minut, da se sir raztopi.
Vodno krešo začinimo s prelivom in jo razdelimo na postrežne krožnike. Nanjo položimo čebulne pastetke in postrežemo.
Nasvet
© Salomon d. o. o., 2024.
Vse pravice pridržane.
Revija Dober tek je odlična kulinarična revija s preizkušenimi recepti. Eno najbolj branih kulinaričnih revij v Sloveniji sta leta 1995 ustanovila Darko in Zdenka Petelin, danes pa njuno tradicijo nadaljuje hči Urška Petelin, ki z zavzeto ekipo vsak mesec poskrbi za svežo zbirko receptov in obilico pestrih vsebin za sladokusce. V uredništvu revije Dober tek izdajamo tudi kuharske knjige in posebne tematske izdaje, kulinariko pa z bralci v praksi delimo tudi z organizacijo kuharskih tečajev, delavnic, degustacij in kulinaričnih izletov.
Uspešno sodelujemo tudi s številnimi podjetji, za katera pripravljamo kulinarične vsebine, kot so promocijska besedila, recepti, fotografije in videorecepti za posebne projekte in tematske publikacije, ter organiziramo dogodke in tiskovne konference.