Sestavine

  • 1 kg mlade govedine
  • 1 kg jagnjetine
  • 1,2 kg krompirja
  • 4 čebule
  • 400 g stročjega fižola
  • 6 korenčkov
  • 2 glavici česna
  • sol
  • 10 nageljnovih žbic
  • 20 zrn popra
  • velik šop peteršilja
  • 10 vejic zelene
  • 1 l vode
  • 6 paradižnikov

Priprava

1.

Meso narežemo na srednje velike kose. Krompirje razpolovimo, čebulo narežemo na krhlje, stročji fižol prepolovimo, korenje narežemo na debele kolobarje, peteršilj in zeleno sesekljamo. Česen pustimo neolupljen. Paradižnik narežemo na rezine.

2.

V kotliček naložimo plast zelenjave, nanjo plast mesa in oboje posolimo. Dodamo nekaj nageljnovih žbic, neolupljenih strokov česna in poprovih zrn ter posujemo s peteršiljem in zeleno. Nadaljujemo z zlaganjem, dokler ne porabimo vseh sestavin. Zalijemo z vodo, na vrh pa razporedimo paradižnik.

3.

Kotliček pokrijemo in dobro zatesnimo z močno aluminijasto folijo ter na majhnem ognju dušimo 4 do 5 ur.

Nasvet

V bosanski lonec lahko dodamo različno zelenjavo: zelje, ohrovt, papriko, bučke  … Zelenjavo vedno narežemo na velike kose.

3