Sestavine

  • 550 g moke in še malo za delovno površino
  • 1 žlička soli
  • 1 žlička sode bikarbone
  • 2 žlički mletega cimeta
  • 25 g hladnega masla
  • 85 g sladkorja
  • 200 g borovnic (lahko zamrznjenih)
  • 2,5 dl pinjenca
  • 1,5 dl polnomastnega mleka
  • 2 žlički vaniljeve paste ali izvlečka

drobljenec

  • 45 g moke
  • 25 g kristalnega belega sladkorja ali sladkorja demerara
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 25 g stopljenega masla

Priprava

1.

Pečico segrejemo na 200 °C (ali na 180 °C z ventilacijo). Velik plitev pekač posujemo z malo moke.

2.

Moko, sol, sodo bikarbono in cimet vsujemo v veliko skledo. Dodamo na kocke narezano maslo in ga vgnetemo s prsti, tako da ne čutimo več grudic. Primešamo sladkor.

3.

Posebej z metlico zmešamo pinjenec, mleko in vaniljo. V suhe sestavine vmešamo borovnice, nato zmes prelijemo z mokro mešanico. Vse skupaj s čim manj potezami zmešamo, da se testo poveže. Testo bo zelo mehko in lepljivo, zato si pomokamo roke, preden jemljemo poljubno velike kose testa in jih nežno oblikujemo v kepice. Položimo jih na pekač, tako da se rahlo dotikajo, in iz njih sestavimo približen pravokotnik. Dobiti bi morali 10 do 12 kruhkov.

4.

Zmešamo vse sestavine za drobljenec in ga posujemo po vrhu kruhkov. Pečemo jih 25 do 30 minut, da se zlato rjavo obarvajo in hrustljavo zapečejo. Pustimo, da se ohlajajo 10 minut, nato jih takoj ponudimo (ali vsaj še isti dan).

5